Čekijos prezidentas premjeru paskyrė ekonomistą J. Rusnoką

Čekijos naujuoju ministru

J. Rusnokui gali nepavykti laimėti parlamento balsavimo dėl pasitikėjimo.<br>EPA-ELTA
J. Rusnokui gali nepavykti laimėti parlamento balsavimo dėl pasitikėjimo.<br>EPA-ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-06-25 19:19, atnaujinta 2018-03-05 05:09

52-jų metų buvęs finansų ministras ilgą laiką buvo laikomas kairiųjų prezidento Milošo Zemano statytiniu ir buvo vienas pagrindinių jo patarėjų ekonomikos klausimais.

Tačiau jis taip pat patarinėjo ir dešiniųjų premjerui Petrui Nečasui, kuris buvo priverstas atsistatydinti dėl korupcijos skandalo, per kurį viena jo padėjėja ir įtariama mylimoji buvo apkaltinta kyšininkavimu bei tarnybinių įgaliojimų viršijimu.

„Abu vaidmenys yra savanoriški“, - sakė J. Rusnokas interviu laikraščiui „Hospodarske noviny“ gegužės mėnesį.

Bet kokiu atveju, politinio susiskaldymo mažinimas Čekijoje yra „naudingas šiai šaliai“, sakė jis, ragindamas imtis aiškių politinių priemonių ilgiausiai šalies istorijoje 18 mėnesių trunkančiai recesijai pažaboti.

J.Rusnokas gimė 1960 metų spalio 16 dieną ir 1984 metais baigė Ekonomikos universitetą Prahoje.

Savo karjerą jis pradėjo dirbdamas Valstybės planavimo komitete, kadangi tuomet šalyje veikė komandinės ekonomikos sistema.

Vėliau jis dirbo dabar jau panaikintoje Strateginio planavimo ministerijoje bei Darbo ir socialinių reikalų ministerijoje.

Po komunizmo žlugimo 1989 metais J.Rusnokas dalyvavo profsąjungų judėjime, o 1998 metų rugpjūčio mėnesį užėmė darbo ministro pavaduotojo postą.

Dar tais pačiais metais jis įstoto į Socialdemokratų partiją, kuriai vadovo M. Zemanas, tačiau 2010 metais ją paliko nusivylęs, kad jos vadovai „kvailina tautą savo pasakomis, kurios sukels katastrofą“.

Nuo 2001 iki 2002 metų, vadovaujant M. Zemanui, jis buvo finansų ministras, tačiau 2003 metų kovą pasitraukė iš politikos ir pradėjo dirbti Nyderlandų bankininkystės ir draudimo grupėje ING, o 2006 metais tapo vienu iš šios grupės Čekijos pensijų fondo valdytojų.

Iki praėjusių metų jis taip pat vadovavo Čekijos pensijų fondų asociacijai, kuri vienija privačius Čekijoje veikiančius pensijų fondus.

Dėl savo žilų plaukų jis kaltina genus, o ne politikoje patiriamą stresą.

„Žilti pradėjau dar vidurinėje mokykloje“, - kažkada sakė J. Rusnokas interviu Čekijos radijui, kuriame taip pat kalbėjo apie savo žmoną ir tris vaikus.

„Laimingo atsitiktinumo dėka man pasisekė, kad turiu tokią šeimą ir žmoną, kuri manęs taip pat norėjo“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.