Pietų afrikiečiai ruošėsi atsisveikinimui su N. Mandela

Pablogėjus ligoninėje gydomo Nelsono Mandelos būklei Pietų Afrikos Respublikos (PAR) gyventojai vakar su nerimu laukė naujausių žinių apie kovos su apartheidu simboliu tapusį buvusį šalies vadovą, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis BBC, AP, ir „Reuters” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-25 08:18, atnaujinta 2018-03-05 05:44

Ir iš tiesų – po kelių dienų dabartinis PAR prezidentas Jacobas Zuma jau džiaugėsi, kad N. Mandelos būklė vėl pagerėjusi.

Vis dėlto vakar J. Zuma kalbėjo tarsi leisdamas suprasti, kad N.Mandela, šalyje dar švelniai vadinamas Madiba, negyvens amžinai.

Prezidento tonas – liūdnas

„Buvusio prezidento N. Mandelos būklė ligoninėje lieka kritiška. Daktarai daro viską, kas įmanoma, kad užtikrintų jam gerą savijautą ir ramybę”, – teigė J. Zuma.

Į ligoninę 94-erių N. Mandela buvo paguldytas prieš dvi savaites, birželio 8 dienos rytą, dėl plaučių infekcijos.

Jis buvo gydomas Intensyviosios terapijos skyriuje ir gydymas kurį laiką davė teigiamų rezultatų.

Tačiau savaitgalį N. Mandelos būklė smarkiai pablogėjo.

Ligoninėje gulintį N. Mandelą J. Zuma aplankė sekmadienį vakare, o gydytojai jį informavo, kad „buvusio prezidento būklė per pastarąją parą tapo kritiška”.

„Tą valandą, kai mes atėjome į ligoninę, buvo vėlu. Jis jau miegojo, – pasakojo J. Zuma. – Pamatėme jį. Šnektelėjome su gydytojais ir jo žmona Graca Machel.

Nemanau, kad galiu atskleisti daugiau detalių. Aš nesu gydytojas. Tai, ką pranešiau šaliai, pasauliui, ir lieka.”

Ragina nebekankinti ligonio

Pirmuoju juodaodžiu PAR prezidentu 1994 metais tapęs N. Mandela liepos 18 dieną turėtų švęsti savo 95-ąjį gimtadienį.

Vis dėlto pirmadienį šalies nuotaika jau buvo pasikeitusi.

Prieš dvi savaites žmonės meldėsi už N.Mandelą, o vakar buvo galima justi, kad PAR ruošiasi atsisveikinti su garsiuoju kovotoju su apartheidu.

„Jei jam būtent dabar laikas išeiti, jis gali išeiti. Meldžiuosi, kad Madibą prižiūrėtų Dievas”, – nelinksmai pareiškė slaugė Petunia Mafuyeka, vakar ryte skubėjusi į darbą Johanesburge.

„Mes visi labai jo ilgėsimės. Jis kovėsi už mūsų laisvę, todėl jį prisiminsime kiekvieną dieną. Jau dabar verkiu ir negaliu nustoti”, – pridūrė moteris.

Pietų afrikiečiai taip pat reiškė susirūpinimą dėl to, kad medikai stengiasi dirbtinai pailginti N. Mandelai gyvenimą, nors buvęs PAR vadovas greičiausiai kankinasi.

„Aš tikrai esu priblokšta, – teigė vadybininkė Doris Lekalakala. – Madiba jau labai senas ir turi tiesiog ilsėtis.”

Kūrė vaivorykštės tautą

N. Mandela – viena įtakingiausių XX a. politinių figūrų visame pasaulyje. Kovotojas su baltųjų mažumos valdymu PAR dar 1953 metais buvo įkalintas ir į laisvę išėjo tik 1990-aisiais.

1993-iaisiais N. Mandelai ir buvusiam PAR prezidentui Frederikui Willemui de Klerkui buvo įteikta Nobelio taikos premija. Po metų pats N. Mandela buvo išrinktas naujuoju šalies lyderiu.

„Kursime visuomenę, kurioje visi pietų afrikiečiai, tiek juodaodžiai, tiek baltaodžiai, galės išdidžiai eiti be baimės savo širdyje, bus užtikrinta jų neatsiejama teisė į žmogiškąjį orumą.

Kursime vaivorykštės tautą taikoje su savimi ir su pasauliu”, – tuomet skelbė N. Mandela.

Tiesa, iš prezidento posto po vienos kadencijos jis pasitraukė ir nuo to laiko laikėsi atokiau nuo didžiosios politikos.

O paskutinį kartą viešai pasirodė 2010 metais – prieš pasaulio futbolo čempionato finalą N. Mandela iš vežimėlio pamojavo į Johanesburgo stadioną „Soccer City” susirinkusiems aistruoliams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.