V. Putinas patvirtino, kad E. Snowdenas yra Maskvoje

Ragina išduoti E. Snowdeną

„Aš tikiuosi, kad šis atvejis nepaveiks Rusijos ir JAV santykių, - sakė V. Putinas.<br>AP
„Aš tikiuosi, kad šis atvejis nepaveiks Rusijos ir JAV santykių, - sakė V. Putinas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 25, 2013, 7:34 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:09 AM

Jis yra Šeremetjevo oro uosto tranzitinėje zonoje, pareiškė V. Putinas antradienį spaudos konferencijoje Suomijos sostinėje Helsinkyje. 30-mečio E. Snowdeno atvykimas esą Rusijai buvo staigmena.

„Aš tikiuosi, kad šis atvejis nepaveiks Rusijos ir JAV santykių, - sakė V. Putinas. - Kuo greičiau E. Snowdenas pasirinks savo kelionės tikslą, tuo geriau bus jam ir Rusijai“.

Prezidentas pabrėžė, kad Rusijos slaptosios tarnybos nebendradarbiavo su E. Snowdenu.

JAV yra paprašiusios Rusijos išduoti E. Snowdeną, atskleidusį amerikiečių ir britų slaptųjų tarnybų šnipinėjimo programas. Pasak V. Putino, Rusijoje E. Snowdenas jokių nusikaltimų nepadarė.

E. Snowdenas oficialiai niekada nekirto Rusijos valstybinės sienos. Šeremetjevo oro uosto tranzitinėje zonoje Rusijos viza nėra reikalinga.

Maskvoje buvo paskleista informacija, kad E. Snowdenas ketina per Kubą vykti į Ekvadorą, kur jis pasiprašė prieglobsčio.

Ragina išduoti E. Snowdeną

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry paragino Rusiją perduoti amerikiečių žinyboms buvusį žvalgybininką E. Snowdeną ir elgtis „ramiai“ bei „protingai“, praneša agentūra AFP.

„Mes neieškome konfrontacijos ir neduodame niekam įsakymų. Mes tik labai įprastu būdu pateikiame paklausimą“, - sakė Saudo Arabijos sostinėje Džidoje viešintis J. Kerry. Anot jo, per praėjusius dvejus metus JAV „be riksmų, pykčių, be ginčų“ perdavė rusams septynis asmenis, nors abi šalys nėra pasirašiusio formalios asmenų išdavimo sutarties.

Informanto, kuris, kaip teigiama, yra Rusijoje, išdavimą J. Kerry pavadino būtinybe teisinio valstybingumo požiūriu. Prieš tai Maskva atmetė kaltinimus, kad padėjo E. Snowdenui pabėgti.

30-metis E. Snowdenas, kuris atskleidė informaciją apie JAV vykdomas šnipinėjimo programas, nepaisant JAV išduoto jo arešto orderio, sekmadienį iš Honkongo išskrido į Maskvą ir nuo tada laikomas dingusiu. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tikina, kad jis niekada nekirto sienos. Tai reikštų, kad E. Snowdenas po nusileidimo Maskvoje liko oro uosto tranzitinėje zonoje. Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad jis mažiausiai vieną dieną praleido viešbutyje tranzito zonoje.

Tiksli E. Snowdeno buvimo vieta ir jo planai kol kas yra mįslė. Pirmadienį iš Maskvos į Kubą skrendančiame lėktuve jam buvo rezervuota vieta, tačiau orlaivis pakilo be jo.

Ekvadoro vyriausybė patvirtino svarstanti galimybę suteikti E. Snowdenui prieglobstį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.