ES pareikalavo Didžiosios Britanijos pasiaiškinimo dėl šnipinėjimo skandalo

Europos Komisija (EK)

Informaciją apie britų tarnybų šnipinėjimą paskelbė laikraštis „The Guardian“, remdamasis buvusio JAV žvalgybos techninio darbuotojo E. Snowdeno nutekintais dokumentais.<br>AP
Informaciją apie britų tarnybų šnipinėjimą paskelbė laikraštis „The Guardian“, remdamasis buvusio JAV žvalgybos techninio darbuotojo E. Snowdeno nutekintais dokumentais.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 26, 2013, 8:42 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:14 AM

„Nusiunčiau laišką, kuriame išreiškiau savo susirūpinimą“, - sakė ES teisingumo komisarė Viviane Reding per spaudos konferenciją trečiadienį ir pridūrė, kad „paprašė labai skubiai, iki šios savaitės pradžios“, pateikti atsakymą.

Informaciją apie britų tarnybų šnipinėjimą paskelbė laikraštis „The Guardian“, remdamasis buvusio JAV žvalgybos techninio darbuotojo Edwardo Snowdeno, kuris bėga nuo JAV pareigūnų ir yra Maskvos oro uoste, nutekintais dokumentais.

Pranešimas apie britų programą, kodiniu pavadinimu „Tempora“, sukėlė žmogaus teisių gynėjų pasipiktinimą.

Vokietijos teisingumo ministrė Sabine Leutheusser-Schnarrenberger pareiškė, kad jeigu tai tiesa, tai „panašu į Holivudo košmarą“.

V. Reding sakė paprašiusi W. Hague'o patikslinti informaciją apie programos mastą ir atsakyti, ar surinkti duomenys buvo saugomi Britanijoje, ar buvo perduoti kitoms šalims, ar šnipinėjimas buvo susijęs su pavieniais atvejais, ir kokios yra teisinės žalos kompensavimo galimybės.

„The Guardian“ šeštadienį rašė, kad britų vyriausybės ryšių štabas (GCHQ), kuris vykdo elektroninę žvalgybą, ėmėsi apdoroti didžiulį kiekį asmeninės informacijos - pranešimus „Facebook“, elektroninius laiškus, naudojimosi internetu istoriją ir telefoninius skambučius, ir dalijasi šia informacija su savo partnere JAV Nacionaline saugumo agentūra (NSA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.