Lenkiją paralyžiavo grasinimai vienu metu susprogdinti 22 bombas

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Lenkijos pareigūnai antradienį buvo pakelti ant kojų.<br>AP
Lenkijos pareigūnai antradienį buvo pakelti ant kojų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jun 26, 2013, 5:14 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:28 AM

Lenkijos Vidaus reikalų ministerija (VRM) pranešė areštavusi du vyrus, galimai susijusius su antradienį šalį sukrėtusiais 22 bombų grasinimais.

Dėl minėtų grasinimų antradienio popietę buvo paralyžiuota policijos, prokuratūros bei ligoninių veikla sostinėje Varšuvoje bei dar trylikoje šalies miestų. Į juos visus antradienio rytą elektroniniu paštu buvo atsiųsti pranešimai apie vidurdienyje įvyksiančius sprogimus.

Grasinimai, neva pasirašyti tarptautinės grupės „Anonymous“, kovojančios prieš suvaržymus internete, vardu buvo išsiųsti iš JAV, Vokietijoje bei Prancūzijoje esančių kompiuterių. Nors valstybinėms Lenkijos institucijoms išsiųsti elektroniniai laiškai kažkiek skyrėsi savo turiniu, tačiau buvo aišku, kad juos visus redagavo tie patys asmenys.

Internetiniai „hakeriai“ laiškuose teigė, jog bombų sprogdinimai yra kerštas juos persekiojantiems Lenkijos saugumiečiams, ir kaip labiausiai nekenčiamą nurodė vieno teisėsaugininko pavardę. Laiškų autoriai gąsdino, jog „pademonstruosime tokį terorą, kokio Lenkija ir pasaulis dar nematė. Bomba jūsų pastate tai tik mūsų teroro pradžia!”

Lenkijos teisėsaugininkai įtarė, kad „Anonymous“ grupės vardu gali siekti prisidengti tarptautiniai teroristai, ir į grasinimus sureagavo visu rimtumu.

Policijos nurodymu buvo sustabdyti keli greitaeigiai traukiniai, nutrauktos svarbios operacijos ligoninėse, teismų nagrinėjimai, užblokuotas pravažiavimas miestų centruose ir paskelbta žmonių evakuacija iš keliolikos pastatų.

Įtarusi galimą teroristų ataką, VRM skubiai suformavo specialią tyrėjų grupę, sudarytą iš policijos Centrinio tyrimų biuro bei Vidaus saugumo agentūros specialistų. Sprogmenų ieškotojams po keleto valandų intensyvių paieškų patvirtinus, kad perspėjimai apie bombas buvo netikri, VRM vadovas Bartlomiejus Sienkiewiczius pareiškė, jog tai greičiausiai buvo kraštutinio idiotizmo ir neatsakingumo atvejis.

Ministras pripažino, kad pirmą kartą šalis patyrė tokius plačių sprogdinimų grasinimus, ir pažadėjo be gailesčio nubausti niekdarius.

Ministras nepaviešino informacijos apie du areštuotus vyriškius, bet prasitarė, kad tai yra du bičiuliai. Žiniasklaida netrukus išsiaiškino, kad pirmas suimtasis yra 24 metų amžiaus ir gyvena Chrzanovo miestelyje netoli Krokuvos.

Už gąsdinimą prasimanytu bombos sprogimu Lenkijoje gresia kalėjimas iki aštuonių metų, nors paprastai tokie neatsakingi piliečiai atsiperka perspėjimais ar lygtinėmis baudomis. Šį kartą VRM žada, jog grasintojai ne tik ilgam pateks į kalėjimą, bet ir bus priversti atlyginti finansinius bombų paieškų operacijos nuostolius.

Premjeras Donaldas Tuskas paneigė tvirtinimus, jog teisėsaugininkai buvo nepasiruošę tokiems gąsdinimams ir šalis patyrė paralyžių. Premjeras visgi apgailestavo, jog „kažkokie neatsakingi „šunyčiai“, nusikaltėliai ar psichiniai ligoniai sukėlė tokį pavojų.“

D. Tuskas garantavo, jog paaiškėjus, kad gąsdintojai yra psichiškai sveiki, ragins juos bausti visu griežtumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.