Maskva dėl JAV bėglio tik gūžčioja pečiais

Ar Rusija turėtų išduoti JAV paslaptis paviešinusį ir sprukusį žvalgybos darbuotoją Edwardą Snowdeną? Tokią dilemą dabar turi spręsti Kremlius, žaidžiantis neva paslaptingą žaidimą su Vašingtonu.

Ministras S.Lavrovas neigė pranešimus, kad JAV ieškomas bėglys slapstosi Maskvoje.<br>AP nuotr.
Ministras S.Lavrovas neigė pranešimus, kad JAV ieškomas bėglys slapstosi Maskvoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Jun 26, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:00 AM

"Lietuvos rytas" rašo, kad iki antradienio pietų net atkakliausi tarptautinį Šeremetjevo oro uostą apgulę reporteriai prarado bet kokią viltį gauti informacijos apie E. Snowdeno buvimo vietą. Tie, kurie užsisakė skrydį į Kubą tikėdamiesi lėktuve sutikti JAV medžiojamą amerikietį, nusivylė – E. Snowdeno lėktuve nebuvo. Ir apskritai jis tarsi skradžiai žemės prasmego.

O Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas lyg niekur nieko pareiškė, kad Rusija esą neturi nieko bendra nei su E. Snowdenu, nei su jo santykiais su JAV, nei su jo buvimo vieta.

Niekur nepastebėjo

Snowdenas? Koks Snowdenas? Tokį įvaizdį pasirinko Maskva – paskutinė žinoma buvusio Centrinės žvalgybos valdybos darbuotojo buvimo vieta.

„Jis savarankiškai pasirinko savo maršrutą, apie tai sužinojome iš žiniasklaidos. Rusijos sienos E.Snowdenas nekirto”, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas.

Šie žodžiai turėjo reikšti, kad amerikietis yra tranzitinėje oro uosto zonoje. Taip pat pasklido gandas, kad amerikietis bėglys slepiasi kapsuliniame viešbutyje, esančiame terminale E.

Viešbutis atvėrė duris neseniai, šią gegužę, ir išsiskiria padidintomis saugumo priemonėmis. Žinoma, kiekvienas viešbučio numeris aprūpintas visomis ryšio priemonėmis.

Bet laikraščio „Komersant” žurnalistai, turintys savų informatorių oro uoste, galų gale prasitarė: šiame viešbutyje E.Snowdenas nepastebėtas.

Nori įgelti Amerikai

Taigi kur išvyko bėglys? Galbūt į Ekvadorą? Mat kiek anksčiau oro uoste buvo pastebėtas Ekvadoro ambasadorius Rusijoje Patricio Alberto Chavezas Zavala. Beje, jis lankėsi būtent tranzitinėje terminalo E zonoje. Ekvadoro ambasadorius esą netgi susitiko su E.Snowdenu.

Tačiau atrodo, kad Nacionalinės saugumo agentūros paslaptis atskleidęs vyras nebūtinai yra gardus kąsnis Rusijoje. Nors joje yra manančiųjų priešingai. Antai rašytojas ir komunistinių pažiūrų politikas Eduardas Limonovas pasiūlė suteikti E.Snowdenui politinį prieglobstį ir pilietybę.

Ir visai ne dėl jo politinių pažiūrų ir veiksmų, o tiesiog kaip spjūvį Amerikai, kaip atsaką į tai, kad JAV suėmė rusų pilietį Viktorą Butą (tarptautinį ginklų prekeivį) ir nuteisė jį ilgiems metams kalėjimo.

Bet ar reikia Rusijai pyktis su amerikiečiais dėl kažkokio Amerikos specialiųjų tarnybų darbuotojo?

Pyktis su JAV neverta?

„Visa ši istorija dėl pabėgusio CŽV darbuotojo susijusi ne su morale ar žmogaus teisėmis, kurias slaptieji agentai pažeisdavo su galingųjų valdovų žinia. Kalbama apie paprastą dalyką: ar mes pasirengę pasinaudoti E. Snowdenu, kad įspirtume Amerikai? Ar mes pasirengę sąmoningai konfliktuoti su amerikiečiais?” – retoriškai klausė radijo „Echo Moskvy” politikos apžvalgininkas Antonas Orechas.

Bet įdomu tai, kad dar anksčiau, kai E. Snowdenas buvo Honkonge ir neketino vykti į Maskvą, Rusijoje rinkti parašai po peticija, kurioje E. Snowdenui siūlyta suteikti politinį prieglobstį.

O Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos atstovas Dmitrijus Peskovas tuo metu pareiškė, kad jei Maskva gaus iš E.Snowdeno prašymą dėl politinio prieglobsčio, toks prašymas bus svarstomas.

Bet dabar, kai klausimas dėl pagalbos amerikiečių bėgliui įgavo praktinį aspektą, norinčiųjų dėl jo konfrontuoti su JAV ryškiai sumažėjo.

Beje, kai kurie šaltiniai teigia, kad E. Snowdenas gali būti sulaikytas. Esą būtina „dar kartą patikrinti duomenis, kad Ekvadoro valdžia buvusiam CŽV darbuotojui išdavė politinio emigranto pasą”.

Tokių procedūrų Rusijos specialiosios tarnybos paprastai netaiko, jei nori priglausti nuo JAV teisėsaugos sprukti sumaniusį bėglį. Visa tai esą byloja, kad Rusija gali išduoti amerikietį E. Snowdeną JAV valdžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.