Paciento atsikratę amerikiečiai užsitraukė ir Lenkijos nemalonę

Nelegaliai gyveni JAV, esi pasiligojęs, tačiau neturi sveikatos draudimo, tad gali tikėtis būti deportuotas. Tik tėvynėje niekas nelaukia. Tokia vieno lenko istorija sukėlė Varšuvos pyktį ant Vašingtono.

Deportavę valkatavusį bedarbį lenką amerikiečiai Lenkijoje sukėlė diskusijas dėl JAV ir pačių emigrantų elgesio.
Deportavę valkatavusį bedarbį lenką amerikiečiai Lenkijoje sukėlė diskusijas dėl JAV ir pačių emigrantų elgesio.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jun 26, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:00 AM

Vienos JAV ligoninės sprendimas atsikratyti medicininio draudimo neturinčio 69 metų bedarbio ir nelegalo paciento slapta nugabenant jį į gimtinę Lenkiją šokiravo Varšuvą.

Dienraštis "Lietuvos rytas" rašo, kad Lenkijos generalinė konsulė Niujorke Ewa Junczyk-Ziomecka neslėpė pasipiktinimo tokiu amerikiečių medikų poelgiu.

Konsulė neleistinu pavadino ambasados tarpininkavimo ignoravimą ir sąmonę praradusio sergančiojo palikimą prie ligoninės durų Lenkijoje.

Konsulė kreipėsi į teisininkus, kad jie įvertintų, ar nebuvo pažeisti JAV ir tarptautiniai įstatymai, o Lenkijos žiniasklaidoje užvirė ginčai dėl JAV medikų ir pačių lenkų emigrantų elgesio.

Amerikiečiai nutraukė pokalbį

Incidentas įvyko praėjusį antradienį, kai į Boleslaveco ligoninę be išankstinio pranešimo atvažiavo greitosios pagalbos automobilis iš Vroclavo.

Greitosios pagalbos paslaugas apmokėjo viena JAV ligoninė, paprašiusi iš Vroclavo oro uosto nugabenti pacientą į Boleslavecą. Ši vietovė kaip paskutinė gyvenamoji vieta buvo įrašyta 69 metų paciento lenkiškame pase.

Boleslaveco ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Nikolajus Lambrinowas teigė, jog JAV medikai skambino tik kartą prieš dvi savaites.

Amerikiečiai esą domėjosi, ar minėtas pacientas yra Boleslaveco ligoninės įskaitoje. Kai dokumentus patikrinę lenkai atsakė, kad ne, amerikiečiai nutraukė pokalbį. Pacientas buvo tiesiog atvežtas ir paliktas ligoninės personalui.

Rimtos ligos nenustatė

N.Lambrinowas teigia, jog išsamūs tyrimai paliudijo, kad atvežtasis pacientas neserga jokia rimta liga, tačiau jam reikia nuolatinės priežiūros.

Vyriškis esą pats savarankiškai pavalgo, tačiau nereaguoja į paliepimus, nebendrauja, tad bus įkurdintas senelių namuose arba slaugos ligoninėje.

Pagal Lenkijos įstatymus minėtas asmuo kas mėnesį gaus 500 zlotų (400 litų) pensiją, kurios 70 proc. pasiims slaugos įstaiga. Kadangi pastarojoje ligonio išlaikymas yra gerokai brangesnis, už pacientą papildomai privalės kas mėnesį mokėti Boleslaveco seniūnija, iš kurios šis vyriškis niekada nebuvo išsiregistravęs.

Kalčiausios liko dukros

Pinigus taupanti seniūnija pareiškė, jog kreipsis į teismą, kad jis priverstų dvi vyriškio dukras mokėti už tėvo priežiūrą slaugos įstaigoje. Pastarosios nenori tėvo net akyse matyti, nes jis jas ir žmoną paliko prieš 27 metus ir išvykęs į JAV šeimos nerėmė.

Vis dėlto dukroms greičiausiai teks mokėti už tėvo išlaikymą, nes Lenkijos įstatymai nuo tokios pareigos vaikus atleidžia tik tada, jei iš gimdytojų yra atimamos tėvystės teisės.

Lenkijoje jau pasitaikė nemažai atvejų, kai alkoholikai arba narkomanai tėvai prisiteisia vaikų išlaikymą, nors niekada nesirūpino palikuoniais. Seimūnai ne kartą žadėjo šį sovietmečio įstatymą tobulinti, bet kol kas to nepadarė.

Trūksta atsakomybės

Ši istorija suskaldė Lenkiją. Nors ir keista, dalis lenkų gynė JAV sprendimą, teigdami, kad minėtas pacientas pats kaltas dėl susidariusios situacijos.

Konsulė E.Junczyk-Ziomecka patvirtino, jog JAV gydymo įstaigos dažnai kreipiasi į juos dėl gydomų bedarbių ar nelegalų lenkų, nors pripažino, kad toks incidentas yra pirmas.

Konsulė patvirtino ir tai, kad minėtas tautietis JAV gyveno nelegaliai ir neturėjo sveikatos draudimo.

Šis vyriškis iš pradžių vertėsi nelegaliais darbais, o pastaruoju metu buvo bedarbis, valkatavo. Tačiau dauguma lenkų pyksta ir ant nelegalų tautiečių, nes per juos JAV nenaikina vizų lenkams.

Būta ir ciniškesnių komentarų. Esą JAV taupumas ir atsisakymas apmokėti Lenkijos piliečio gydymą yra pavyzdys saviems valdininkams, mat šeimą likimo valiai palikęs žmogus nesulaukė ir tėvynainių užuojautos.

Ta proga kritikuojami ir nelegaliai ES dirbantys bei sveikatos draudimo neturintys lenkai.

Poronino sveikatos centro direktorius Jerzis Muniakas teigė, jog pas juos dantų taisytis ir šiaip gydytis atvyksta daug tautiečių iš Austrijos, Belgijos, Norvegijos, JAV.

Ten nelegaliai dirbdami esą nenori brangiai mokėti už gydymą ir susirgę skuba pas tėvynainius medikus. Blogiausia, anot J.Muniako, kad tėvynėje šie asmenys dažnai būna užsiregistravę kaip bedarbiai, tad gydosi nemokamai, nors gauna nemažas pajamas užsienyje.

Be to, tokie emigrantai dažnai Lenkijos sveikatos apsaugos sistemą apgaudinėja, kai prisistato dirbančių giminaičių vardu ir tyrimai jiems atliekami nemokamai. Medikai prieš tokius sukčiavimus užmerkia akis, nes gauna dovanų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.