Talibano žvėrys alpinistus žudė ir kontroliniais šūviais

Alpinistui Sauliui Damulevičiui šią savaitę teko kraupi užduotis – atpažinti nužudytą draugą. Tiesa, žiauraus išpuolio šokiruotam lietuviui tai padaryti buvo lengviau nei jo nelaimės draugams iš kitų šalių.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-06-26 19:05, atnaujinta 2018-03-05 04:17

Talibano smogikai, sušaudę beginklius vyrus, paleido ir po kontrolinį šūvį į galvas. Visiems, išskyrus vieną. Ernesto Markšaičio gyvybę nutraukė vienintelis šūvis į krūtinę.

Šias ir kitas kraupias teroristų išpuolio detales jau pirmąją savo vizito Pakistane dieną išgirdo Lietuvos diplomatas Kęstutis Kudzmanas, atvykęs iš Turkijos įteikti skiriamųjų raštų Islamabade. Įprasta diplomatinė procedūra virto visai kitokia misija.

Ambasadorius K. Kudzmanas ketvirtadienį susitinka su Pakistano prezidentu Asifu Ali Zardari. Tačiau kaip interviu portalui lrytas.lt pasakojo diplomatas, dabar svarbiausia jo užduotis – rūpintis palaikų pargabenimu į Lietuvą ir guosti alpinistus.

„Vakarieniavome su Sauliumi Damulevičiumi, kalbėjomės apie tragediją, raminau jį. Saulius jaučiasi nesaugus.

Žinoma, pasiūliau jam kitą – patogesnį viešbutį, nes tas, kuriame apsistojusi alpinistų grupė, yra kuklesnis, tačiau Saulius nesutiko, norėjo būti su grupe“, – kalbėjo K. Kudzmanas.

Sprogimai ir susišaudymai – kasdienybė

Turkijoje reziduojantis ambasadorius ir prieš kelionę puikiai žinojo, kad padėtis Pakistane – sudėtinga, šalyje kone kasdien šaudoma ir sprogdinama.

Ypač blogi reikalai pabėgėlių iš Afganistano, kurių šalyje yra per 3 mln., stovyklose. Pakistane veikia įvairios sukarintos grupuotės, jaučiama didelė įtampą, aplink – daug nesaugumo židinių.

„Karačyje ir Islamabade gatvėse gausu apsaugos postų, kareivių, važinėja šarvuočiai. Žmogui, pirmą kartą atvykusiam iš Europos, Pakistanas sudaro labai nesaugios šalies įspūdį“, – pasakojo ambasadorius. Vietos spauda šiomis dienomis mirga didžiulėmis antraštėmis, reportažais apie tragediją kalnuose.

Rašoma, kad įvykis kalnuose – Talibano smūgis ne tik Pakistanui, jo įvaizdžiui, bet ir turizmui. Šiomis dienomis žiniasklaida visą dėmesį skyrė išpuoliui prieš alpinistus.

„Jau pirmadienį ryte buvo išspausdintos žuvusiųjų nuotraukos, tarp jų – ir E. Markšaičio, nors oficialiai kūnų atpažinimo procedūra vyko tik pirmadienio popietę“, – kalbėjo ambasadorius.

Veikė gerai parengtas būrys

K. Kudzmano teigimu, šiuo metu sprendžiamas žuvusiųjų ir artimųjų pargabenimo klausimas, vyksta koordinaciniai darbai.

„Visa tai yra derinama su Ukrainos ir Slovakijos ambasadoriais. Pirmadienį susitikau su Ukrainos atstovu, alpinistais. Kalbėjausi ir su Vengrijos ambasadoriumi, kuris iki šiol atstovauja Lietuvai Pakistane“, – pasakojo jis.

Pakistanas pažadėjo pargabenti žuvusiųjų kūnus, jiems parvežti ir palydai skirti po aukštą oficialų pareigūną. Antradienį oficialiai buvo baigta ir kūnų atpažinimo procedūra.

Vienareikšmiškai pasakyti, kas atliko išpuolį prieš alpinistus, sudėtinga, tačiau viena iš Talibano grupuočių prisiėmė atsakomybę.

Spėjama, kad atlikti tokią operaciją galėjo tik gerai pasirengę smogikai. Budeliai turėjo būti puikiai treniruoti, nes išpuolis prieš beginklius žmones įvyko 4 kilometrų aukštyje.

„Dieną jiems reikėjo pakilti, o naktį užpulti stovyklą ir pasprukti. Tai – ne tik gerai pasirengę, bet ir kalnus gerai pažįstantys asmenys“, – kalbėjo ambasadorius.

Nangaparbato bazinėje stovykloje alpinistai nužudyti apie 22 valandą. Anot K. Kudzmano, žinia apie išpuolį bendražygius pasiekė tik ryte: „Per raciją jie buvo informuoti, kad alpinistai buvo užpulti ir išžudyti.“

Gyvų likusių alpinistų laukė bemiegė naktis. Šie bijojo išpuolių, todėl miegojo apsiavę batus, vengė gulėti miegmaišiuose.

Pirmadienio rytą jie visi buvo atvežti į Islamabadą, keliautojus pasitiko Lietuvos garbės konsulas. Netrukus alpinistus jis nuvežė atpažinti mirusiųjų.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija antradienio rytą Pakistano vadovybei įteikė notas dėl kūnų pargabenimo ir dėl saugumo užtikrinimo likusiam Lietuvos piliečiui Sauliui Damulevičiui.

Po sekmadienį įvykusios tragedijos Nangaparbato kalnų rajonas buvo uždarytas, sulaikyta daugybė vietinių apylinkių gyventojų, taip pat – tuo metu kalnuose buvusių žmonių.

Sulaikytieji apklausiami, ieškoma nors menkiausių ryšių su teroristais. Išpuolį pasmerkė Pakistano prezidentas A. A. Zardari ir ministras pirmininkas Muhammadas Nawazas Sharifas, kitų šalių vadovai.

Kartu – ir kelionėje į tėvynę

Žuvusio Lietuvos alpinisto kūną į tėvynę planuojama parskraidinti Pakistano oro linijų orlaiviu. Lėktuvas su lietuvio E. Markšaičio palaikais iš Islamabado turėtų pakilti birželio 28 d., o Lietuvą pasiekti 29 d.

Orlaivis skris į Ukrainos miestą Charkovą, po to – į Slovakijos sostinę Bratislavą ir galiausiai pasieks Vilnių. Šiuo lėktuvu turėtų skristi ir po teroristų išpuolio Himalajų kalnuose gyvas likęs S. Damulevičius.

Kitas skrydžio variantas – su mažiau tarpinių sustojimų, jau birželio 27 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus