B. Obamos mintyse – N. Mandela

Su antruoju vizitu į Afriką atvykęs JAV prezidentas Barackas Obama į šį žemyną atkeliavo įtemptu metu. Amerikos lyderis viešnagę pradėjo kalbomis apie sunkiai sergantį Nelsoną Mandelą.

B. Obama, kurio šaknys – Afrikoje, šiame žemyne lankosi vos antrą kartą.<br>„Reuters"
B. Obama, kurio šaknys – Afrikoje, šiame žemyne lankosi vos antrą kartą.<br>„Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 28, 2013, 8:47 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:26 AM

Pasaulis vakar buvo pasiruošęs atsisveikinti su buvusiu Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentu ir kovotoju su apartheidu.

Sunkiai sergantis N. Mandela buvo gydomas vienoje Pretorijos ligoninėje, rašo „Lietuvos rytas".

Nobelio taikos premijos laureato gyvybė ketvirtadienį buvo palaikoma aparatais, o PAR prezidentas Jacobas Zuma atšaukė planuotą kelionę į Mozambiką.

„N. Mandela – didvyris visam pasauliui. Jo palikimas paliks žymę amžiams”, – Senegale, kur pradėjo vizitą, savo kalbą pradėjo ir B. Obama.

Su jo vadovavimu Jungtinėms Valstijoms Afrikoje, kur glūdi juodaodžio B. Obamos šaknys, siejami dideli lūkesčiai, todėl šio vizito žemyne itin laukta.

Su žmona Michelle ir dukterimis Sasha bei Malia į Senegalo sostinę atskridusio B. Obamos kortežas dideliu greičiu važiavo Dakaro gatvėmis, kuriose policija buvo uždariusi eismą.

Viena vietos radijo stotis vis leido muzikinę kompoziciją su ištraukomis iš B. Obamos 2008 metų rinkimų kampanijos, kurios šūkis buvo „Yes We Can” („Taip, mes galime”), kalbų.

Ketvirtadienį B. Obama keltu nuplaukė į Gorės salą, kurioje esantys Vergų namai yra tapę memorialu šimtams tūkstančių afrikiečių, išgabentų kitapus Atlanto vandenyno priverstinai dirbti.

B. Obama, kurio velionis tėvas buvo kilęs iš Kenijos, teigia jaučiantis dvasinį ryšį su Afrika. Tačiau virtinė tarptautinių krizių per jo pirmąją kadenciją sužlugdė prezidento viltis daugiau pakeliauti po šį žemyną. Jis sugebėjo surengti trumpą vizitą į Ganą 2009 metais.

Dabartinė kelionė turėtų pabrėžti didėjantį Afrikos ekonominį potencialą ir stiprėjančią vidurinę klasę, taip pat programas jaunimui ir sveikatos apsaugai.

Be to, amerikiečių delegacija siekia akcentuoti JAV indėlį šiame regione, kurį pastaruoju metu užplūdo investicijos iš Kinijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.