Bostono sprogdintojas bombų gamybos instrukcijas parsisiuntė iš „al Qaeda“ tinklalapio

Įtariamas Bostono maratono

Dž. Carnajevas parsisiuntė bombų gamybos instrukcijas iš tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ leidinio tinklalapio.<br>AP
Dž. Carnajevas parsisiuntė bombų gamybos instrukcijas iš tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ leidinio tinklalapio.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 28, 2013, 5:39 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:52 AM

Jis, kaip sakoma ketvirtadienį federaliniam teismui pateiktame kaltinamajame akte, taip pat rinko internete medžiagą apie islamo džihadą ir vėliau parašė prieš Ameriką nukreiptų pareiškimų motorlaivyje, kuriame pasislėpė, kai buvo sužeistas per teisėsaugos pareigūnų surengtas gaudynes.

Šiame dokumente tarp 19-mečiui Dž. Carnajevui iškeltų 30 kaltinimų esama suformuluotų dar balandį, įskaitant kaltinimą dėl masinio naikinimo ginklo panaudojimo žmonėms žudyti, už kurį gresia mirties bausmė.

Jame taip pat išvardyta daug naujų kaltinimų, susijusių su vieno universiteto policininko nužudymo Masačusetso technologijų institute ir vieno vairuotojo pagrobimą per gaudynes, kurių metu buvo nukautas Dž. Carnajevo vyresnysis brolis Tamerlanas.

„Tamerlanas Carnajevas teisingumo sulauks aname pasaulyje, tačiau jo broliui teks atsakyti čia, Masačusetso apygardoje“, - Safolko apygardos prokuroras Danielis Conley, į kurio jurisdikciją patenka Bostono miestas, sakė per spaudos konferenciją su federaliniaia prokurorais.

Kaltinamajame akte pateikiami iki šiol išsamiausi paskelbti paaiškinimai apie brolių Carnajevų išpuolio numanomą motyvą - islamiškąjį ekstremizmą, taip pat apie interneto kanalus, galėjusius daryti jiems įtaką.

Trys žmonės žuvo, o dar per 260 buvo sužeisti balandžio 15 dieną, sprogus dviem iš greitpuodžių pagamintoms bomboms netoli Bostono maratono finišo linijos.

Džocharas Carnajevas buvo sučiuptas po keturių dienų, kai kiūtojo pasislėpęs uždengtame kateryje, pastatytame vieno namo kieme Bostono vakariniame priemiestyje Votertaune.

Kaltinamajame dokumente nurodoma, kad to laivo viduje buvo prirašinėta pareiškimų, tokių kaip „JAV vyriausybė žudo nekaltus civilius“, 'Nebegaliu stovėti ir stebėti, kaip blogis lieka nenubaustas“ ir „Mes, musulmonai, esame vienas kūnas - nuskriaudę vieną, nuskriaudžiate mus visus.“

Tačiau tarp kaltinimų neminimas joks didesnis sąmokslas arba brolių tiesioginiai kontaktai su ekstremistais užsienyje. Prokurorai nurodė, kad įtariamųjų radikalizacijoje tikriausiai svarbų vaidmenį atliko internete rasta informacija.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad prieš ataką Bostone Dž.Carnajevas parsisiuntė į savo kompiuterį „al Qaeda“ leidžiamo žurnalo anglų kalba „Inspire“ 2010 metų vasaros numerį.

Tame leidinyje buvo išsamiai aprašyta, kaip pasigaminti bombų, jų korpusams naudojant greitpuodžius, o sprogstamiesiems užtaisams - iš fejerverkų išimtą paraką bei mirtinai pavojingas skeveldrines medžiagas.

Jis taip pat parsisiuntė kitokios ekstremistinės musulmonų literatūros, įskaitant knygą „Musulmonų žemių gynyba. Pirmoji pareiga po tikėjimo“ (Defense of the Muslim Lands. The First Obligation After Iman), kurioje propaguojamas „smurtas, turintis terorizuoti įsivaizduojamus islamo priešus“, sakoma teismo dokumentuose.

Masačusetso federalinė prokurorė Carmen Ortiz nurodė, kad JAV generalinis prokuroras Ericas Holderis nuspręs, ar bus reikalaujama mirties bausmės Dž. Carnejevui, kuris bus supažindintas su kaltinimais liepos 10 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.