Slovakų alpinistų palaikai – jau tėvynėje, rengiamos valstybinės laidotuvės

Aukščiausi Lietuvos pareigūnai Pakistane teroristų nužudytam mūsų šalies alpinistui didelio dėmesio nerodo ir jo mirties pernelyg nesureikšmina. O Slovakija, pagerbdama du Pakistane teroristų nužudytus savo alpinistus Peterį Šperką ir Antoną Dobešą, surengs valstybines laidotuves. Penktadienį tai patvirtino Briuselyje viešintis šalies ministras pirmininkas Robertas Fico. Tai bus pirmosios valstybinės laidotuvės nepriklausomoje Slovakijoje, rašo visegradgroup.eu.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Jun 29, 2013, 12:52 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:21 AM

Alpinistų palaikai jau parskraidinti lėktuvu į Bratislavą. Kaip nurodo webnoviny.sk, specialiu reisu iš Charkovo palaikai parskraidinti šeštadienį 4 val. ryto.

Kaip matyti nuotraukose ir vaizdo įrašuose, du karstai iškilmingai iškelti iš lėktuvo, uždengti Slovakijos valstybinėmis vėliavomis. Ceremonijoje paryčiais dalyvavo Slovakijos vidaus reikalų ministras Robertas Kalinakas ir daug kitų pareigūnų.

Šalyje paskelbtas valstybinis gedulas.

P. Šperka bus laidojamas liepos 2 d., o A. Dobešas – liepos 3 d.

Dviejų slovakų ir lietuvio Ernesto Markšaičio palaikai po juos skraidinusio pakistaniečių lėktuvo variklio gedimo penktadienį buvo įstrigę Ukrainos Charkovo mieste. Lietuva parsivežti palaikus nusprendė automobiliu.

"Pasitarus su draudimo kompanija, buvo pasirinkta kelionė palaikams gabenti pritaikytu automobiliu. Šiandien ryte automobilis su palaikais ir Sauliumi išvyko iš Charkovo. Planuojama, kad kelionė užtruks apie 30 valandų, tačiau tai preliminarus laikas, kadangi ilgos kelionės metu dar teks kirsti kelių valstybių sienas", - sakė Paulius Jakutavičius iš Lietuvos alpinizmo asociacijos.

Lietuvio alpinisto palaikai Lietuvą turėtų pasiekti rytoj. Žuvusiojo duktė Karine socialiniame tinkle "Facebook" parašė, kad planuota tėvą pašarvoti sekmadienį.

Kandidatas į garbės konsulus Ukrainoje Konstantinas Tokarevas, padaręs viską, kad pagelbėtų Ukrainoje įstrigusiam Lietuvos alpinistui Sauliui Damulevičiui ir pasirūpinęs jo žuvusio draugo palaikais, portalui lrytas.lt sakė, kad trys nužudytieji Ukrainos alpinistai bus laidojami sekmadienį.

Ar tai bus valstybinės laidotuvės – kol kas sprendžiama. Bet Charkovo miestui tai bus svarbiausias įvykis.

„Rytoj mes visi būsime kapinėse. Visi esame šokiruoti. Pirmą kartą alpinizmo istorijoje tai nutiko. Laidotuvėse dalyvaus gal pusė miesto. Vaikinai kilę iš Charkovo, jie savo srityje buvo patys geriausi“, - sakė K. Tokarevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.