Lėktuvo „Boeing 777“ katastrofa San Fransiske: skrido 307 žmonės, du žuvo, 182 sužeisti (pildoma)

Saulėtas ir skaistus šeštadienis San Fransisko oro uoste prieš pat vidurdienį paskendo juoduose dūmuose. 11 val. 26 min. vietos laiku (21 val. 26 min. Lietuvos laiku) nesėkmingai leisdamasis sudužo keleivinis lėktuvas „Boeing 777“, kuriuo skrido 291 keleivis ir 16 įgulos narių. Daugiau nei 10 val. trukęs Pietų Korėjos oro linijoms „Asiana“ priklausančio lėktuvo skrydis iš Seulo į San Fransiską baigėsi kraupiai - nusileidimo taką pasiekęs orlaivis tapo nevaldomas, paskendo liepsnų liežuviuose ir dūmų kamuoliuose.

Avariją patyrusiu lėktuvu skrido 291 keleivis ir 16 įgulos narių.<br>AP
Avariją patyrusiu lėktuvu skrido 291 keleivis ir 16 įgulos narių.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters", BBC ir lrytas.lt inf.

Jul 6, 2013, 11:15 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:03 PM

Iš karto po nesėkmingo nusileidimo daug lėktuvo keleivių avariniu būdu paliko orlaivį, o nukentėjusių žmonių skaičius ilgą laiką kito.

Portalas lrytas.lt pateikia įvykių San Francisko oro uoste seką:

07 val. 46 min. Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap" pranešė, kad abu žuvusieji - Kinijos piliečiai.

07 val. 34 min. Oficialiai patvirtinta, kad per avariją žuvo du žmonės, ligoninėje atsidūrė 182 sužeistieji. 49 žmonės patyrė sudėtingesnius sužalojimus ir atsidūrė ligoninėje, penkių iš jų būklė yra kritinė, o dar penkių - labai rimta. 123 keleiviai nepatyrė jokių sužalojimų.

01 val. 11 min. Pranešta, kad avariją patyrusiu lėktuvu skrido 141 Kinijos pilietis, 77 piliečiai iš Pietų Korėjos ir 61 amerikietis.

01 val. 06 min. JAV žiniasklaida praneša, kad žuvo du žmonės, o 61 sužeistas.

00 val. 56 min. Kritinės būklės į ligoninę nuvežti du vaikai, šešios moterys ir keturi vyrai. Dauguma nukentėjusiųjų - korėjiečiai.

00 val. 47 min. Naujienų agentūra „Reuters" praneša, kad žuvo vienas žmogus, o sužeidimus patyrė nuo 20 iki 30 žmonių.

00 val. 40 min. Liudininkai pasakojo, kad avariją patyręs lėktuvas leidosi keistai - jo priekis buvo pernelyg aukštai, o į nusileidimo taką trenkėsi uodega ir tapo nevaldomas.

00 val. 36 min. CNN patvirtino, kad avariją patyrusiu lėktuvu skrido 291 keleivis ir 16 įgulos narių. Lėktuvas pakilo Šanchajuje ir atliko tarpinį nusileidimą Seule.

00 val. 27 min. Surengtoje spaudos konferencijoje San Francisko oro uosto atstovas spaudai Dougas Yakelis negalėjo pasakyti, kiek žmonių skrido lėktuvu, tačiau patvirtino, kad 10 žmonių nuvežti į ligoninę - 2 vaikai ir aštuoni suaugusieji. Visų jų būklė - kritinė.

00 val. 06 min. Atnaujintais duomenimis, lėktuvu skrido 292 keleiviai ir 16 įgulos narių. Apie sužeistuosius ir aukas informacijos nėra.

23 val. 35 min. Iš nuotraukų matyti, kad lėktuvas nesėkmingai leidosi 28-uoju San Francisko oro uostu taku - jame mėtosi orlaivio nuolaužos. Nelaimės liudininkė Ki Siadatan sakė, kad pradėjus leistis lėktuvas tapo nekontroliuojamas. „Mes išgirdome garsą „Boom!" ir tada lėktuvas pradingo dūmuose. Netrukus išgirdome antrąjį sprogimą".         

23 val. 26 min. Vienas lėktuvo keleivių - „Samsung" viceprezidentas Davidas Eunas socialiniame tinklapyje išplatino nuotrauką, kurioje užfiksuoti išsigelbėję žmonės. „Lėktuvo uodega nuplėšta. Dauguma keleivių atrodo sveiki. Man - viskas gerai. Siurrealu. Aplink ugnis ir išgelbėti žmonės. Evakuojami sužeisti žmonės. Jaučiuosi panašiai kaip ir Rugsėjo 11-ąją".

23 val. 23 min. Pranešta, kad lėktuvas į San Franciską skrido 10 valandų 23 minutes. Šio modelio lėktuvai dažniausiai naudojami 12 valandų ir ilgesniems skrydžiams iš vieno žemyno į kitą.  

 23 val. 08 min. Pranešama, kad lėktuvu skrido 290 keleivių ir 12 įgulos narių.

23 val. Federalinės Aviacijos Administracijos atstovas spaudai Lyynas Lynsfordas pranešė, kad lėktuvo skrydžio Nr. 214, tačiau kol kas negalėjo pasakyti, kiek žmonių skrido orlaiviu.

22 val. 55 min. Paaiškėjo, kad lėktuvas pagamintas vos prieš penkerius metus - 2008-aisiais. CNN parodė liudininkų nuotraukas, kuriose užfiksuoti išsigelbėję ir iš lėktuvo bėgantys keleiviai.

22 val. 49 min. Liudininkai CNN televizijai pasakojo, kad prieš pat nelaimę iš pradžių išgirdo garsų pokštelėjimą, o netrukus liepsnų kamuolį. Lėktuvas pasviro, o jo sparnai sulūžo.

22 val. 44 min. Praėjus daugiau nei pusvalandžiui nuo katastrofos, oficialūs pareigūnai dar negalėjo pasakyti, kiek žmonių skrido šiuo reisu, ar yra sužeistųjų ir žuvusiųjų. Tačiau iš vaizdų, kuriuos rodo televizijos akivaizdu, kad pasėkmės bus skaudžios. Dalį orlaivio suniokojo liepsnos, visiškai sudegė stogas.

21 val. 41 min. Iš pradžių buvo manyta, kad lėktuvas leidosi avariniu būdu, bet netrukus ši versija atmesta. Nelaimės priežastys visiškai neaiškios, nes oro sąlygos buvo labai geros.

„Asiana" yra antrosios pagal dydį oro linijos Pietų Korėjoje. „Boeing 777" skristi gali iki 300 keleivių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.