Rusai nori keistis šnipais

„Jūs perduokite mūsiškius, mes jums grąžinsime sulaikytus jūsų šnipus.” Tokia taktika buvo populiari šaltojo karo laikais tarp Vakarų valstybių ir Sovietų Sąjungos. O ar kas nors nuo tada pasikeitė? Remdamasis AP, AFP, BNS apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 16, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 12:43 AM

Maskva pageidauja, kad sutuoktinių pora, Vokietijoje šį mėnesį nuteista kalėti už šnipinėjimą Rusijai, būtų iškeista į bent vieną asmenį, nuteistą kalėti Rusijoje dėl šnipinėjimo Vakarų valstybėms.

Tokio prašymo iš Maskvos esą sulaukė Berlynas. Rusijos verslo dienraštis „Komersant” nurodė, kad šalies slaptosios tarnybos nori susigrąžinti sutuoktinius, kurie žinomi tik pagal jų slapyvardžius – Andreas ir Heidrun Anschlagai, kurie dešimtmečius praleido Vokietijoje kaip „miegantieji agentai”.

Per šaltojo karo laikus primenantį apsikeitimą Maskva perduotų Vakarų šalims mažiausiai vieną šnipą, nutekinusį Rusijos paslapčių Berlynui arba jo sąjungininkams.

Ir nors Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas oficialiai neigė, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel dar birželį tarėsi dėl tokio apsikeitimo, šaltiniai kalba priešingai.

Pietvakarinio Štutgarto miesto regioninis aukštesnysis teismas skyrė A. Anschlagui 6,5 metų, o H. Anschlag – 5,5 metų laisvės atėmimo.

Ši pora buvo pasiųsta į buvusią Vakarų Vokietiją 1988 metais tuometės Sovietų Sąjungos žvalgybos – KGB, o vėliau jie dirbo šios slaptosios tarnybos įpėdinei – Rusijos užsienio žvalgybos tarnybai (SVR).

Manoma, jog tarp asmenų, kuriuos gali nuspręsti paleisti Rusija, gali būti Andrejus Dumenkovas, kuris 2006-aisiais buvo nuteistas kalėti dvylika metų dėl bandymo perduoti Vokietijai duomenų apie Rusijos raketų projektus.

Kitas kandidatas yra Valerijus Michailovas – buvęs Rusijos slaptųjų tarnybų pulkininkas, kuris pernai buvo nuteistas kalėti 18 metų už šnipinėjimą JAV.

Vienas paskutinių tokių viešai žinomų apsikeitimų įvyko 2010 metais, kai Rusija ir JAV susitarė dėl apsikeitimo, pagal kurį 10 Rusijos agentų, sučiuptų Amerikoje, buvo iškeisti į keturis vyrus, nuteistus Rusijoje už šnipinėjimą Vakarams.

Tie 10 Rusijos šnipų, tarp kurių ir vėliau pramogų pasaulyje išgarsėjusi Ana Chapman, buvo pargabenti į Maskvą ir vėliau asmeniškai pasveikinti V. Putino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.