Amerikiečius šokiravo ant „Rolling Stone“ viršelio išspausdinta sprogdintojo nuotrauka

Amerikiečius šokiravo JAV žurnalo „Rolling Stone“ akibrokštas – ant viršelio publikuotas Bostono sprogdintojo 26 metų čečėnų kilmės Džocharo Carnajevo portretas. Žurnalo redakcija nusprendė paanalizuoti sprogdintojo asmenybę, papasakoti apie jo virsmą iš ramaus JAV gyventojo į žiaurų žudiką, jo atvaizdu papuošdami žurnalo viršelį.

Žurnalo „Rolling Stone“ redakcijos sprendimas ne tik sukėlė sumaištį Baltuosiuose rūmuose, bet ir papiktino amerikiečius.<br>Facebook nuotr.
Žurnalo „Rolling Stone“ redakcijos sprendimas ne tik sukėlė sumaištį Baltuosiuose rūmuose, bet ir papiktino amerikiečius.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jul 17, 2013, 4:17 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:24 PM

Toks žurnalo „Rolling Stone“ redakcijos sprendimas ne tik sukėlė sumaištį Baltuosiuose rūmuose, bet ir papiktino skaitytojus. Socialiniame tinkle „Facebook“ žurnalo paskyroje skaitytojai svarstė, ar išties padoru publikuoti žudiko, per kurio sukeltą sprogdinimą žuvo trys žmonės, o 260 buvo sužeisti, portretą ant žurnalo viršelio.

Kai kuriuos skaitytojus toks redaktorių sprendimas papiktino taip, kad šie paskelbė nutrauksią žurnalo prenumeratą: „Šio žurnalo skaitytojas esu nuo 1982 metų, aš be žodžių – jau šiandien nutraukiu prenumeratą.“

Atliko dviejų mėnesių tyrimą

„Rolling Stone“ redaktorius Janetas Reitmanas, rinkdamas informaciją apie Bostono maratono sprogdintoją Dž. Carnajevą, du mėnesius kalbino jo vaikystės ir mokyklos draugus, mokytojus ir kaimynus tam, kad atskleistų jaudinančią ir širdį veriančią istoriją apie tai, kaip žavus vaikas tapo monstru.

Dž. Carnajevas – pagrindinis įtariamasis Bostono maratono sprogdinimų byloje buvo surastas žudynių vakarą, besislapstantis viename brezentu užklotame kateryje Bostono priemiestyje Votertaune. Jo vyresnysis brolis Tamerlanas, taip pat įtariamas prisidėjęs prie šio išpuolio, buvo nukautas anksčiau, kai mėgino pasprukti.

Dž. Carnajevas kaltinamas panaudojęs masinio naikinimo ginklą, dalyvavęs sąmoksle, susprogdinęs bombą viešoje erdvėje, sukeliant žmonių žūtį, taip pat automobilio pagrobimu.

Liepos 10-ąją prasidėjęs teismo procesas gali trukti 3–4 mėnesius. Sprendimą, ar šioje byloje kaltinamajam bus reikalaujama mirties bausmės, turės priimti JAV generalinis prokuroras Ericas Holderis. Kitas teismo posėdis buvo paskirtas rugsėjo 23 d. Spėjama, kad Dž.Carnajevas jame tikriausiai nepasirodys.

Žiniasklaidos nuopuolis

Vytauto Didžiojo universiteto Viešosios komunikacijos katedros profesorės Auksės Balčytienės įsitikinimu, toks įvykis parodo Vakarų pasaulio žiniasklaidos būseną – gyvenimą nuolatinio stebinimo nuotaikomis.

„Tai, kad nusikaltėlis tampa žvaigžde, parodo, jog žiniasklaida pasiekė tam tikrą nuopuolio būseną. Manau, tai – vakarietiškos visuomenės paklydimas, pasimetimas, kai nusikaltėliai ar politinės perversijos įgyja domėjimosi, žavėjimosi ar garbinimo statusą“, – kalbėjo ji.

A. Balčytienės teigimu, ant viršelio tradiciškai publikuojami iškilesni žmonės, kuriais galime sekti – moralės etalonai. Esą šis atvejis tik parodo, kad egzistuoja vertybinis paklydimas ir pasimetimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.