Į Kambodžą sugrįžusį opozicijos lyderį džiaugsmingai sveikino tūkstantinės minios

Kambodžoje tūkstančiai

Minios buvo susirinkusios prie Pnompenio oro uosto ir palei gatves, vedančias į miesto centrą, mojavo vėliavomis ir šaukė „Permainos, permainos!“.<br>AP
Minios buvo susirinkusios prie Pnompenio oro uosto ir palei gatves, vedančias į miesto centrą, mojavo vėliavomis ir šaukė „Permainos, permainos!“.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 19, 2013, 12:37 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:02 PM

Minios buvo susirinkusios prie Pnompenio oro uosto ir palei gatves, vedančias į miesto centrą, mojavo vėliavomis ir šaukė „Permainos, permainos!“.

Prancūzijoje išsilavinimą įgijęs buvęs bankininkas S.Rainsy iš šalies pabėgo 2009 metais, kad išvengtų kaltinimų, kurie, kaip jis tvirtina, buvo politiškai motyvuoti.

Kelios minutės po 9 val. (5 val. Lietuvos laiku) per Bankoką grįžęs iš Prancūzijos, 64 metų S. Rainsy oro uoste pabučiavo žemę.

„Aš labai laimingas. Grįžau išgelbėti šalies su jumis visais“, - pasakė jis žurnalistams prieš išvykdamas į Demokratijos parką, kur turi pasakyti kalbą.

Jam grėsė 11 metų kalėjime, bet karalius Sihamoni praėjusią savaitę Huno Seno prašymu suteikė jam malonę ir jis galėjo grįžti prieš liepos 28-osios rinkimus.

„Aš labai laimingas ir susijaudinęs matydamas į šalį grįžtantį demokratijos lyderį“, - sakė 64 metų Sokas Kanas, kuris taip pat atėjo pasveikinti S. Rainsy.

Hunas Senas yra vienas ilgiausiai valdančių Pietryčių Azijos lyderių. Jo Kambodžos liaudies partija (KLP) triuškinamai laimėjo pastaruosius dvejus rinkimus, bet buvo įtarimų dėl sukčiavimo ir pažeidimų.

Hunas Senas, buvęs „raudonųjų khmerų“ veikėjas, kuris dezertyravo iš to žudikiško 8-ojo dešimtmečio režimo, o 1985-aisiais tapo premjeru, gegužės mėnesį sakė, kad stengsis likti valdžioje dar dešimtmečiui.

S. Rainsy prieš savo sugrįžimą AFP sakė, kad jam suteikta malonė yra „maža pergalė demokratijai“, bet taip pat perspėjo, kad „dar liko padaryti labai daug“.

Opozicijos lyderis, kuris yra laikomas pagrindiniu varžovu Hunui Senui, buvo išbrauktas iš rinkėjų registro ir dėl to negalės kelti savo kandidatūros šio mėnesio rinkimuose, jeigu parlamentas nepriims įstatymo pataisos.

Hunas Senas anksčiau žadėjo dirbti premjero poste, kol jam sueis 90. Rugpjūtį jam sueina 61-eri, bet oficialiai jo amžius yra 62 metai – dėl, kaip jis sako, spausdinimo rikto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.