PAR taikos simbolis D. Tutu: „Negarbinčiau homofobiško Dievo“

Pietų Afrikos Respublikos

„Negarbinčiau Dievo, kuris yra homofobiškas, štai kokie stiprūs mano jausmai“, - sakė D. Tutu, smerkdamas religija grindžiamus prietarus prieš gėjus.<br>AP
„Negarbinčiau Dievo, kuris yra homofobiškas, štai kokie stiprūs mano jausmai“, - sakė D. Tutu, smerkdamas religija grindžiamus prietarus prieš gėjus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 26, 2013, 10:09 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:08 PM

„Atsisakyčiau eiti į homofobišką dangų. Ne, pasakyčiau „atsiprašau“, turiu galvoje, kad geriau jau eičiau į kitą vietą“, - sakė šis arkivyskupas emeritas, Keiptaune prasidedant Jungtinių Tautų (JT) gėjų lygybės kampanijai.

„Negarbinčiau Dievo, kuris yra homofobiškas, štai kokie stiprūs mano jausmai“, - sakė jis, smerkdamas religija grindžiamus prietarus prieš gėjus.

JT Žmogaus teisių biuro pradedama visuomenės švietimo kampanija „Free and Equal“ („Laisvi ir lygūs“) siekiama informuoti apie smurtą prieš gėjus ir jų diskriminaciją.

Nobelio taikos premijos laureatas D. Tutu šį projektą palygino su PAR gyventojų kova už buvusio rasistinio baltųjų mažumos valdymo nutraukimą. Toje kovoje jis vaidino vieną pagrindinių vaidmenų.

„Dėl šios kampanijos esu taip pat užsidegęs, kaip ir dėl apartheido. Man tai – tas pats lygis“, - sakė 81 metų D.Tutu.

JT žmogaus teisių komisarė Navi Pillay sakė, kad tos pačios lyties asmenų santykiai yra nelegalūs daugiau kaip trečdalyje pasaulio valstybių ir kad penkiose iš tų valstybių tokie santykiai baudžiami mirtimi.

Net tose šalyse, kur gėjų teisės yra saugomos, lieka problemų, sakė ji ir pažymėjo, kad PAR įvyko „vieni baisiausių homofobinio smurto atvejų“, nors šalyje galioja viena geriausių pasaulyje teisinė apsauga.

Šalyje buvo žiaurių, mirtimi pasibaigusių išpuolių prieš lesbietes, kurioms taip pat gresia vadinamieji korekciniai išžaginimai.

Praėjusį mėnesį PAR buvo rasta negyva lesbietė, kuri buvo išniekinta tualeto šepečiu.

„Žmonės tiesiogine prasme už savo meilę moka gyvybėmis“, - sakė N.Pillay.

Vykdant minimą kampaniją, kuria siekiama paskatinti teisines reformas ir visuomenės švietimą prieš homofobiją, didelis dėmesys bus skiriamas darbui su vyriausybėmis.

„Nuolat girdžiu vyriausybes man sakant, „bet tai yra mūsų kultūra, mūsų tradicija ir mes negalime to pakeisti“ ... Tad turime daug darbo“, - sakė N. Pillay.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.