Bėgliui E. Snowdenui – prieglobstis

JAV paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas ilgiau nei mėnesį buvo įstrigęs Maskvos Šeremetjevo oro uosto tranzito zonoje. Bet vakar, Rusijai jam suteikus laikinąjį prieglobstį, pagaliau ištrūko į miestą. Remdamasis „Reuters”, BBC apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Amerikiečiui E. Snowdenui metams suteiktas laikinas prieglobstis Rusijoje.
Amerikiečiui E. Snowdenui metams suteiktas laikinas prieglobstis Rusijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:50 AM

Kad E. Snowdenas, kuriam metams suteiktas laikinas prieglobstis, paliko Šeremetjevo oro uostą, pranešė jo advokatas Anatolijus Kučerena.

„E. Snowdenas paliko Šeremetjevo oro uostą.

Jam išduota pažyma apie Rusijoje vieniems metams suteikiamą laikiną prieglobstį”, – pareiškė A. Kučerena ir pridūrė, kad amerikietis išvyko į „saugią vietą”.

„Jis – labiausiai ieškomas žmogus Žemėje. Jis turi nuolat galvoti apie savo saugumą. Negaliu pasakyti, kur jis vyksta, – kalbėjo teisininkas. – Įsodinau jį į taksi, daviau reikiamus dokumentus. Rusijoje E. Snowdenas gali gyventi kur nori. Tai – jo reikalas.”

A. Kučerena pažymėjo, kad buvusiam Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) darbuotojui išduotas dokumentas leidžia laisvai judėti Rusijos teritorijoje.

Ir šis advokatas, ir su E. Snowdenu iš oro uosto vakar išvykusi „WikiLeaks” atstovė Sarah Harrison teigia, kad amerikietis pasiryžęs išmokti rusų kalbą.

E. Snowdenas gegužę pabėgo iš Havajų į Honkongą ir ten paviešino informaciją apie JAV žvalgybos vykdomas didžiulio masto elektroninio šnipinėjimo programas.

Buvęs Nacionalinio saugumo agentūros kontraktininkas birželio 23 dieną atskrido į Maskvą ir nuo to laiko buvo įstrigęs Šeremetjevo oro uosto tranzito zonoje, nes JAV atšaukė jo pasą.

Tikėtina, jog Vašingtonas tūžmingai reaguos į Maskvos sprendimą E.Snowdenui suteikti laikiną prieglobstį.

Baltieji rūmai net leido suprasti, kad JAV prezidentas Barackas Obama gali neatvykti į suplanuotą susitikimą su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu šių metų rugsėjo pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?