„Al Qaeda“ lyderis kaltina JAV organizavus Egipto prezidento nušalinimą

Tarptautinio teroristų tinklo

Įraše A. al Zawahiri taip pat kaltina Egipto krikščionių koptų mažumą palaikius islamiškų pažiūrų prezidento nuvertimą.<br>AP
Įraše A. al Zawahiri taip pat kaltina Egipto krikščionių koptų mažumą palaikius islamiškų pažiūrų prezidento nuvertimą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 3, 2013, 6:10 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:27 AM

Savo pirmuose viešuose komentaruose nuo liepos 3-ąją Egipto kariškių įvykdyto perversmo, „al Qaeda“ lyderis, kuris pats yra egiptietis, teigia: „Kryžininkai, sekuliarieji ir amerikonizuota armija susivienijo su Persijos įlankos pinigais ir amerikiečiais, rezgusiais sąmokslą nuversti Mohamedo Mursi vyriausybę.“

15 minučių trukmės įraše A. al Zawahiri taip pat kaltina Egipto krikščionių koptų mažumą palaikius islamiškų pažiūrų prezidento nuvertimą, siekdami, kad „koptų valstybė būtų atplėšta nuo pietų Egipto“.

A. al Zawahiri užsipuolė ir Nobelio taikos premiją Egipto viceministrą Mohamedą ElBaradei, buvusį Jungtinių Tautų (JT) branduolinių programų priežiūros agentūros vadovą, kuris buvo opozicijos lyderis, kai prezidento postas priklausė M. Mursi, išbuvusiam jame tik vienerius metus.

M. ElBaradei yra „Amerikos apvaizdos pasiuntinys“, teigė A. al Zawahiri, pridūręs, kad buvęs Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovas yra „Irako griovėjas“.

A. al Zawahiri, kuris anksčiau priklausė kovotojų grupuotei „Egipto islamo džihadas“, kritikavo M. Mursi Musulmonų broliją vengus įvesti šalyje griežtą islamo teisę (šariatą).

M. Morsi „Musulmonų brolijos vyriausybė kaip įmanydama stengėsi įtikti Amerikai ir sekuliariesiems, tačiau jie ja nebuvo patenkinti“, sakė „al Qaeda“ lyderis, kuris, kaip manoma, slapstosi kažkur Afganistane arba Pakistane.

„Jie nepasitikėjo ja (M. Mursi vyriausybe. - Red.), nes neužmiršo Brolijos šūkio: džihadas yra mūsų karas, o mirtis Dievo kelyje yra mūsų aukščiausias siekis, – pažymėjo jis. – Brolija atsisakė šio šūkio, pakeisdama jį šūkiu „Islamas yra mūsų sprendinys“, bet kryžininkai ir sekuliarieji neužmiršo.“

„Tai, kas nutiko, yra didžiausias įrodymas, jog demokratinėmis priemonėmis neįmanoma pasiekti islamiškos vyriausybės“, – sakė A. al Zawahiri, komentuodamas perversmą Egipte.

„Raginu juos būti vieningus, kad valdytų islamo įstatymai“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.