Irano naujasis prezidentas davė priesaiką parlamente (atnaujinta)

Dialogas yra vienintelis būdas bendrauti su Iranu

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 4, 2013, 5:26 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:15 AM

H. Rowhani prezidento įgaliojimus perėmė iš Mahmoudo Ahmadinejado, kurio provokacinė politika per dvi jo ketverių metų kadencijas izoliavo Iraną tarptautiniu mastu ir pakenkė jo ekonomikai.

H. Rouhani, palyginti nuosaikių pažiūrų dvasininkas, prisiekė saugoti konstituciją ir ginti oficialią Irano Islamo Respublikos religiją.

Prisaikdinimo ceremoniją tiesiogiai transliavo valstybinė televizija.

Vėliau sekmadienį naujasis prezidentas turėtų paskelbti savo ministrų kabineto narius, kuriuos, kaip sako, pasirinks iš viso politinio spektro.

Dialogas yra vienintelis būdas bendrauti su Iranu

Irano prezidentas H. Rowhani sekmadienį sakė, kad vienintelis būdas bendrauti su jo šalimi yra dialogas, o ne sankcijos, užsimindamas apie konfliktą su pasaulio galiomis dėl Teherano branduolinių ambicijų. 

„Vienintelis kelias bendrauti su Iranu yra ... derybos lygiomis teisėmis, abipusis pasitikėjimo kūrimas, abipusė pagarba ir priešiškumo mažinimas“, - pažymėjo naujasis prezidentas kalboje, kurią pasakė davęs priesaiką parlamente. 

Saudo Arabija neleido O. al Bashirui skristi į Iraną jos oro erdve

Saudo Arabija sekmadienį nedavė leidimo jos oro erdve skristi lėktuvui, kuriuo Sudano prezidentas O. al Bashiras vyko į Irano naujojo prezidento prisaikdinimo ceremoniją. 

Lėktuvas buvo priverstas pasukti atgal. 

„Saudo (Arabijos) pareigūnai atsisakė duoti ... prezidento Bashiro lėktuvui leidimą kirsti jos oro erdvę“, - sakė prezidento spaudos sekretorius Emadas Sayedas Ahmedas. 

Saudo Arabija, musulmonų sunitų karalystė, ne kartą reiškė nuogąstavimus dėl prieštaringai vertinamos šiitų dominuojamo Irano branduolinės programos. 

E. S. Ahmedas sakė, kad O. al Bashiras skrido ne savo įprastu prezidentiniu lėktuvu, o lėktuvu, išsinuomotu iš vienos Saudo Arabijos kompanijos. 

Sudano, kur praėjusių metų pabaigoje du kartus buvo prisišvartavę iraniečių karo laivai, lyderis skrido dalyvauti Irano prezidento H. Rowhani prisaikdinimo ceremonijoje. 

Toje sekmadienio ceremonijoje Irano parlamente turėjo dalyvauti 10 lyderių iš viso regiono, tarp jų – Irano artimos sąjungininkės Sirijos premjeras, pranešė iraniečiai. 

Pasak E. S. Ahmedo, O. al Bashiro lėktuvui įskridus į Saudo Arabijos oro erdvę, jo pilotas informavo pareigūnus, kad turi pritarimą ir „kad skraidina prezidentą Bashirą“. 

„Tačiau jie pasakė, kad lėktuvas leidimo neturi“, todėl jis buvo priverstas grįžti į Chartumą. 

Hagoje įsikūręs Tarptautinis Baudžiamasis Teismas 2009 ir 2010 metais išdavė du arešto orderius O. al Bashirui dėl karo nusikaltimų, nusikaltimų žmoniškumui ir genocido, susijusių su konfliktu Sudano Darfūro regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.