Bostono sprogdintojas turėjo kraštutinių dešiniųjų literatūros

Vienas iš brolių,

Džocharas buvo sužeistas ir suimtas.<br>AP nuotr. iš archyvo
Džocharas buvo sužeistas ir suimtas.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 5, 2013, 10:08 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:04 AM

Balandžio 15 d. netoli Bostono maratono finišo linijos 12 sekundžių intervalu nugriaudėjo du sprogimai. Žuvo trys žmonės, daugiau kaip 260 buvo sužeista. Amerikos pareigūnai įsitikinę, kad šio teroro akto organizatoriai ir vykdytojai buvo broliai Carnajevai - 26 metų Tamerlanas ir 19 metų Džocharas. Tamerlanas žuvo praėjus kelioms dienoms po teroro akto per susišaudymą su policija, Džocharas buvo sužeistas ir suimtas.

BBC programa „Panorama“ kelis mėnesius bendravo su sprogdintojų draugais. BBC sužinojo, kad Tamerlanas turėjo straipsnių, kuriuose teigiama, kad 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolius ir 1995 metų sprogimą Olkahomoje surengė pati JAV vyriausybė. Jis taip pat turėjo kraštutinių dešiniųjų literatūros, kurioje teigiama, kad Adolfą Hitlerį galima pateisinti. T. Carnajevas taip pat turėjo literatūros, kurioje aptariama, kas motyvuoja masines žudynes. Kiti straipsniai buvo apie civilių žūtis per JAV bepiločių lėktuvų atakas ir Gvantanamo kalėjime tebelaikomus asmenis.

Broliai Carnajevai gimė Čečėnijoje, bet pastarąjį dešimtmetį gyveno Kembridže, netoli Bostono. Jų draugai sakė, kad T. Carnajevas pradėjo nemėgti JAV ir pasuko link islamo, mat jo boksininko karjerai sutrukdė tai, kad jis neturėjo JAV pilietybės. T. Carnajevas nemėgo JAV ir teigė, kad Vašingtonas puldinėja visas Vidurio Rytų šalis, kad užgrobtų jų naftą.

Prieš Bostono sprogdinimą broliai skaitė islamistų tinklalapius. JAV federalinis tyrimų biuras tiria galimus T. Carnajevo ryšius su Rusijos Dagestano respublika, kurioje pernai lankėsi. JAV pareigūnai mano, kad brolių motina galėjo prisidėti prie jų radikalumo. Ji tai neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.