Musulmonus įžeidė ir šuo

Naudojantis socialiniais tinklais būtinas atsargumas. Tuo įsitikino Malaizijos gyventoja, paskelbusi prieš trejus metus darytą įrašą, dėl kurio šalies musulmonų bendruomenėje kilo milžiniška audra.

Šunims kojas nuplovusi M. M. Yusof užsitraukė Malaizijos musulmonų pyktį.<br>„YouTube” nuotr.
Šunims kojas nuplovusi M. M. Yusof užsitraukė Malaizijos musulmonų pyktį.<br>„YouTube” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2013, 8:38 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:06 AM

Šunų dresuotoja Maznah Mohd Yusof 2010-aisiais nufilmavo, kaip su savo augintiniais šventė pasninko mėnesio – ramadano pabaigą.

Įraše matyti, kaip moteris šunims atlieka apiplovimo ritualą – plauna jiems letenas, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis BBC ir „Malaysia’s Star”.

Praėjusią savaitę tinklalapyje „YouTube” paviešintas įrašas Malaizijoje sukėlė didžiulį sujudimą.

Žmonės ėmė dalintis įrašu socialiniuose tinkluose ir diskutuoti apie požiūrį į šunis, mat dauguma musulmonų šioje šalyje laiko keturkojus nešvariais.

Kai kurie ekspertai pabrėžia, kad Korane apie šunis nėra nė vieno neigiamo komentaro, o įvairios islamo mokyklos gyvūnų klausimu laikosi skirtingos nuomonės. Nepaisant to, M. M. Yusof veiksmai vadinami antiislamiškais.

Štai organizacijos „Free Malaysia Today” atstovai teigia, kad užfiksuotas įrašas su šunimis, kuriems plaunamos letenos, yra „rimtas visų Malaizijos musulmonų įžeidimas”.

„Neteisinga apsiplovimą – musulmonų apsivalymo ritualą – lyginti su šunų kojų plovimu”, – teigiama tinklalapyje.

Viena nevyriausybinės musulmonų organizacijos darbuotoja tinkle „Facebook” atvirai ragino Malaizijos policiją prieš šunų dresuotoją imtis „griežtų, drastiškų veiksmų”.

Pareigūnų ilgai raginti nereikėjo: praėjusią savaitę M. M. Yusof buvo sulaikyta porai dienų ir į laisvę išleista tik už užstatą.

Moteriai už islamo įžeidimą gresia nuo 2 iki 5 metų kalėjimo bausmė.

M.M.Yusof garsiai dėsto savo poziciją, tačiau kol kas tai jai nedaug padėjo.

Musulmonė sako mylinti savo religiją ir paprasčiausiai norėjusi priminti žmonėms, kad jie švęstų pasninko pabaigos šventę, žinomą Id al Fitro pavadinimu, ir su žmonėmis, ir su savo gyvūnais.

M.M.Yusof šalininkai taip pat ėmė diskutuoti apie Malaizijos valdžią, nuolat ginančią musulmonus nuo neva neigiamos įtakos iš užsienio.

Malaizijos vicepremjeras Muhyiddinas Yassinas kritikuojamas dar ir dėl to, kad skandalą dėl M. M. Yusof paskelbto vaizdo įrašo pakomentavo pareikšdamas, jog „nemusulmonai įžeidinėja mūsų religiją”, nors net nebuvo žinoma šunų dresuotojos tapatybė ir religija.

Sujudimas dėl vaizdelio su šunimis Malaizijoje kilo praėjus maždaug dviem savaitėms po to, kai teisme musulmonų įžeidimu buvo apkaltinti du tinklaraštininkai.

Pastarieji paskelbė ramadano sveikinimą su nuotrauka, kurioje matyti, kaip jie valgo kiaulieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.