Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Rusijoje teismo medikai lavonų audinius parduodavo odontologams

Rusijos Tatarstano sostinėje Kazanėje kilo skandalas dėl sukto teismo medicinos ekspertų versliuko – įtariama, kad teismo medicinos ekspertizės biuro darbuotojai iš lavonų paimtus žmogaus audinius pardavinėjo odontologijos klinikoms. Manoma, kad iš šios medžiagos dantų gydytojai gamino implantus, rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 6, 2013, 11:19 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:23 AM

Pirmoji apie tai pranešė ir šokiruojančias nuotraukas paskelbė vietos televizijos kompanija „Efir“. Televizijos duomenimis, patalogoanatomai išpjaudavo kulno kaulus ir parduodavo odontologams. Pagal kitą versiją, biologinė medžiaga buvo naudojama plastinėje chirurgijoje ir kosmetologijoje.

Nusikalstamos veikos mastą įvertinti kol kas sunku. Kai kurie liudininkai tvirtina, kad iš lavonų išimtas kaulinis audinys būdavo naudojamas visoje Rusijoje.

Mirusiųjų audinius pardavinėjusiems teismo medikams iškelta baudžiamoji byla, morge atliekamas patikrinimas.

Tatarstano Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė oficialų komentarą dėl patikrinimo, susijusio su skandalu. Pranešime tvirtinama, kad Tatarstane yra tik trys įstaigos, kurios turi teisę savarankiškai paimti žmogaus organus ir audinius. Tarp jų – Respublikinė oftalmologijos klinika ir Ufoje esantis Visos Rusijos akių ir plastinės chirurgijos centras.

Pranešime rašoma, kad žmogaus audinių naudojimas oftalmologijoje leidžia išgydyti ragenos ligas, keratopatiją, ir daugeliu atveju išsaugoti akį kaip organą. Kasmet Tatarstane tokių operacijų reikalinga atlikti apie 200.

„Life News“ duomenimis, garsaus Rusijos akių chirurgo Ernsto Muldaševo vadovaujamoje klinikoje iš lavonų paimti audiniai galėjo būti naudojami kaip „aloplantas“ - biologinė medžiaga, kuri gali stimuliuoti akies ragenos regeneraciją. Šiuo metu išaiškinta jau daugiau kaip 100 epizodų, kai iš lavonų neteisėtai būdavo paimami audiniai, ir 60 iš jų užfiksuoti būtent Kazanėje.

E.Muldaševo išrastas „aloplantas“, kurį jis pristatė dešimtojo dešimtmečio viduryje, šiuo metu sėkmingai naudojamas oftalmologijoje, plastinėje chirurgijoje, odontologijoje, krūtinės chirurgijoje, neurochirurgijoje, proktologijoje, ortopedijoje, traumatologijoje, kepenų chirurgijoje ir ginekologijoje.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.