Nobelio premijos komitetas sulaukė netikėto pasiūlymo

JAV kario, nuteisto už už

B.Manningas visą likusį gyvenimą gali praleisti kalėjime.<br>AP nuotr.
B.Manningas visą likusį gyvenimą gali praleisti kalėjime.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 13, 2013, 12:20 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:51 PM

Internetinės organizacijos „RootsAction“ peticiją pasirašė daugiau kaip 103 tūkst. žmonių.

Taikos premijos skyrimas B.Manningui išsklaidytų „debesis, susikaupusius virš Norvegijos Nobelio komiteto“, skyrusio šią prestižinę premiją JAV prezidentui Barackui Obamai 2009 metais. Tada B.Obama, praėjus dviem mėnesiams nuo skelbimo apie jam suteiktą premiją ir likus savaitei iki jos įteikimo, nusprendė dar labiau sustiprinti karines pastangas Afganistane.

„Joks kitas asmuo nepadarė daugiau prieš tai, ką Martinas Lutheris Kingas Jr. pavadino „militarizmo beprotybe“, negu Bradley Manningas“, – sakoma peticijoje.

„Kaip tik dabar, jam, liekančiam kalėjime ir laukiančiam negailestingos JAV vyriausybės bausmės, kaip niekiam kitam reikia Nobelio taikos premijos“, – nurodoma peticijoje.

Praėjusį mėnesį B.Manningas buvo pripažintas kaltu pagal 20 iš 22 kaltinimų dėl šnipinėjimo ir įsakymų nevykdymo, už kuriuos 25 metų karys galėjo būti pasiųstas už grotų ilgiau nei šimtmečiui – 136 metams.

Teisinius argumentus dėl bausmės skyrimo dabar nagrinėja JAV karinis teismas Fort Mido karinėje bazėje Merilande, netoli JAV sostinės. Šiam procesui pirmininkaujanti teisėja pulkininkė Denise Lind prieš savaitę nutarė, kad keturios kaltinimų grupės gali būti apjungtos skiriant bausmę, todėl potencialus didžiausias laisvės atėmimo terminas sutrumpėjo trečdaliu – ne 136, o 90 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo