A.Merkel surengs istorinį vizitą buvusioje Dachau mirties stovykloje

Dabar Dachau memorialą kasmet aplanko apie 800 tūkst. žmonių.

59 metų A.Merkel lydės buvusių Dachau kalinių komiteto pirmininkas Maxas Mannheimeris ir kiti buvę šios stovyklos kaliniai.<br>AP nuotr.
59 metų A.Merkel lydės buvusių Dachau kalinių komiteto pirmininkas Maxas Mannheimeris ir kiti buvę šios stovyklos kaliniai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 20, 2013, 4:43 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:28 PM

A.Merkel atvyks į Dachau memorialą, esantį į šiaurės vakarus nuo Miuncheno, 16 val. 45 min. Grinvičo (19 val. 45 min. Lietuvos) laiku.

Ten ji pasakys trumpą kalbą, kurioje perspės dėl ultradešiniųjų jėgų keliamos grėsmės, padės vainiką ir aplankys stovyklos liekanas, o vėliau dalyvaus savo perrinkimo trečiai kadencijai kampanijos renginyje šalimais esančiame Dachau miestelyje.

59 metų A.Merkel lydės buvusių Dachau kalinių komiteto pirmininkas Maxas Mannheimeris ir kiti buvę šios stovyklos kaliniai. Tik dalį šio vizito bus leista nušviesti žiniasklaidai.

93 metų M.Mannheimeris seniai ragino A.Merkel aplankyti šį memorialą ir sakė, kad jos sprendimas atvykti į Dachau yra „istorinis“ bei „pagalbos signalas buvusiems kaliniams“.

Naciai įkūrė Dachau koncentracijos stovyklą policiniams kaliniams 1933 metų kovą, praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai į valdžią atėjo Adolfas Hitleris.

Tokia stovykla buvo pirmoji Vokietijoje, o pagal jos pavyzdį buvo kuriamos visos kitos.

Per Antrąjį pasaulinį karą Dachau buvo kalinama daugiau nei 200 tūkst. žydų, romų, nacių politinių oponentų, neįgaliųjų ir karo belaisvių.

Ten žuvo per 41 tūkst. žmonių, kurie buvo nužudyti, mirė nuo bado arba ligų – prieš JAV kariams išvaduojant šią stovyklą 1945-ųjų balandį.

Dabar Dachau memorialą kasmet aplanko apie 800 tūkst. žmonių.

Nors Vokietijos kanclerė Dachau lankysis pirmąkart, A.Merkel yra aplankiusi kitas buvusias nacių koncentracijos stovyklas, tarp jų Buchenvaldą, kur pabuvojo kartu su JAV prezidentu Baracku Obama 2010-ųjų balandį.

Buvęs šalies prezidentas Horstas Koehleris, kurio postas yra daugiausiai reprezentacinis, dalyvavo Dachau išvadavimo 65-ųjų metinių minėjime prieš trejus metus.

Internete paskelbtame savo savaitiniame vaizdo pranešime A.Merkel šeštadienį perspėjo, kad europiečiai privalo išlikti budrūs, keliant galvą Holokausto neigėjams ir ultradešiniesiems ekstremistams.

„Privalome neleisti, kad tokios idėjos kada nors rastų vietą mūsų demokratinėje Europoje“, – sakė kanclerė ir pabrėžė, jog mūsų dienomis nacių žiaurumai atrodo „nesuvokiami“.

Po vizito koncentracijos stovyklos memoriale A.Merkel tą patį vakarą dalyvaus rinkimų kampanijos susitikime Dachau miestelyje, ruošiantis Bavarijos žemės ir Vokietijos federaliniams rinkimams, kurie vyks ateinantį mėnesį.

Bavarijos istorinių memorialų valdybos direktorius Karlas Frelleris sakė, kad susidomėjimas buvusiomis koncentracijos stovyklomis padidėjo, kai gegužę buvo pradėta nagrinėti byla dėl neonacių vykdytų nužudymų.

Trijų ultradešiniųjų aktyvistų kuopelė, pasivadinusi Nacionalsocialistiniu pogrindžiu, kaip manoma, per septynerius metus nužudė dešimt žmonių. Dauguma šių aukų buvo imigrantai krautuvininkai.

Šios bylos tyrimas atskleidė didelių trūkumų Vokietijos saugumo tarnybose, kurios buvo sutelkusios dėmesį į didelę šalyje gyvenančių turkų bendruomenę ir ignoravo įrodymus, bylojančius, jog tos žudynės veikiausiai buvo vykdomos neonacių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.