B.Manningą žalojo ir motina, ir alkoholis

Girtuoklė motina, šeimą palikęs tėvas, bendraamžių patyčios – tokia JAV paslapčių išdaviko Bradley Manningo patirtis. Jaunuolio istorija palietė teisėjos širdį – jam skirta ne 60, o 35 metų kalėjimo bausmė, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis BBC ir „Daily Mail” informacija.

35 metus kalėti nuteistą JAV karį B.Manningą užaugino alkoholikė motina.<br>AP nuotr.
35 metus kalėti nuteistą JAV karį B.Manningą užaugino alkoholikė motina.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-23 08:19, atnaujinta 2018-03-01 19:13

Šimtus tūkstančių slaptų JAV dokumentų per „WikiLeaks” nutekinęs B.Manningas nerodė jokių emocijų, kai teisme liudijantis psichiatras pasiūlė teisėjai pažvelgti į jo veidą.

„Plona lygi viršutinė lūpa”, – konstatavo medikas, tyrinėdamas 25 metų vyro bruožus.

Pasak psichiatro, tai vienas vaisiaus alkoholinio sindromo požymių. Jų B.Manningas turįs ir daugiau. Vadinasi, būdama nėščia motina gėrė.

„Bent jau pirmuosius tris mėnesius – tikrai”, – patvirtino vyresnioji teisiamo JAV kario sesuo Casey Major.

Ji ėmė kūkčioti, kai ekrane buvo parodyta brolio vaikystės nuotrauka. B.Manningas tik šyptelėjo ir spragtelėjo savo tušinuką.

Vienatvę skandino butelyje

D.Manningo motina Susan Fox, vėliau tapusi Susan Manning, užaugo Didžiojoje Britanijoje – Velso mieste Haverfordveste.

Su būsimuoju vyru Brianu ji susipažino aštuntajame dešimtmetyje, kai JAV jūrų pėstininkas buvo dislokuotas netoliese buvusioje bazėje.

Jaunuoliai susipažino apsipirkinėdami parduotuvėje. Amerikietis ir britė pamilo vienas kitą ir nepraėjus nė metams susituokė. Kai po poros metų Brianas buvo perkeltas į JAV, paskui jį išvyko ir žmona su pirmagime Casey.

Užaugusi triukšmingoje 9 vaikų šeimoje Susan patyrė kultūrinį šoką – ji staiga atsidūrė atokioje kaimiškoje Oklahomos sodyboje, kur artimiausi kaimynai buvo už pusės kilometro.

200 arų ūkyje su kūdra, pora arklių ir šunimi moteris pasijuto atskirta nuo pasaulio.

Vyras susirado vadybininko darbą, o ji leido laiką plepėdama telefonu su šeima ir draugais. Ir išgėrinėdama.

Kūdikį augino sesuo

Pasak C.Major, jos motinai labiausiai patiko degtinė. Ją geriant buvo lengviau slapstytis.

„Jeigu įpili degtinės į tam tikrus gėrimus, ją tampa sunku užuosti”, – liudydama kariniame teisme Fort Mide pažymėjo C.Major. Motinai patiko ne tik degtinė, bet ir romas, alus – viskas, ko būdavo namuose.

Pastojusi antrą kartą ji ir toliau gėrė. Tiesa, mažiau. Bradley gimė sverdamas 2,7 kilogramo, o S.Manning netrukus grįžo prie senų įpročių.

„Apie pietus ji būdavo labai draugiška. Vakarop tapdavo liūdna. Ji gerdavo iki sąmonės netekimo arba kol reikėdavo eiti miegoti. Rytą ji būdavo pikta.

Labai pikta. Ji rėkdavo iš kito kambario, kad atneščiau jai cigarečių ar užplikyčiau puodelį arbatos”, – prisiminimais dalijosi C.Major.

Naktį būtent ji paduodavo verkiančiam broliui pieno, nes motina nesikeldavo.

„Bradley buvo linksmas vaikas. Jis turėjo mažų sunkvežimiukų, su kuriais žaisdavo lauke”, – su meile apie brolį kalbėjo sesuo.

Kiti sūnūs svarbesni

Paskutinį praėjusio amžiaus dešimtmetį sutuoktinių Manningų santykiai ėmė šlyti. Vieną naktį S.Manning palūžo.

„Ji išgėrė visą buteliuką valiumo, pažadino mane vidury nakties ir pasakė, kad taip padarė, nes norėjo nusižudyti”, – pasakojo C.Major.

Paskambinusi pagalbos telefonu mergina sužinojo, kad greitoji pagalba važiuos per ilgai. Casey nusprendė vairuoti pati.

Ji padėjo motinai atsisėsti ant galinės automobilio sėdynės ir paprašė tėvo sėsti šalia jos – žiūrėti, ar kvėpuoja. Tačiau Brianas klestelėjo priekyje.

„Deja, mano 12-metis brolis turėjo lipti į galą ir visą kelią stebėti, ar jo motina dar gyva”, – apgailestavo sesuo.

Po skyrybų B.Manningas susirado kitą moterį ir susilaukė dviejų sūnų. Bradley juto skriaudą, nes naujieji broliai tėvui tapo svarbesni.

Mokykloje skaudino patyčios

Po skyrybų motina su sūnumi išvyko į savo gimtinę Haverfordvestą. Bet vietos mokyklos vaikai nebuvo draugiški naujokui.

„Vaikai apmėtydavo jų namą kiaušiniais. Jo gyvenimas tapo sunkus ne tik vakare namuose, bet ir dieną mokykloje.

Nuo 12 metų Bradley atstojo vyrą namuose. Tai jam buvo per didelė atsakomybė”, – įsitikinusi B.Manningo teta Sharon, kuri padėjo seseriai ir sūnėnui, kai juos paliko tėvas.

2006-aisiais, kai B.Manningo motiną ištiko insultas, sūnus aplankė ją ligoninėje ir prisipažino esąs gėjus.

Po metų jaunuolis įstojo į JAV armiją ir buvo išsiųstas į Iraką. Kartą jis buvo aptiktas sandėlyje susisukęs į kamuoliuką su peiliu rankoje.

2010 metais eilinis B.Manningas perdavė „WikiLeaks” slaptus JAV dokumentus ir buvo suimtas. Jis pripažintas kaltu dėl 20 nusikaltimų, įskaitant šnipinėjimą ir vyriausybės duomenų vagystę.

Prašo lyties keitimo operacijos

Į karinį kalėjimą pasiųstas B.Manningas nešvaisto laiko veltui. Jis išplatino prašymą, kad valstybė padėtų jam tapti moterimi.

„Aš esu Chelsea Manning. Aš esu moteris. Taip jaučiuosi nuo vaikystės, todėl norėčiau kuo greičiau pradėti hormonų terapiją”, – rašo B.Manningas, paviešinęs ir nuotrauką, kurioje pozuoja pasidažęs ir su peruku (nuotr.).

„Taip pat reikalauju, kad nuo šiandien kreiptumėtės į mane naujuoju vardu ir, kalbėdami apie mane, vartotumėte moteriškąją giminę, išskyrus oficialius laiškus”, – priduriama pareiškime.

Teismo proceso metu B.Manningo advokatai įrodinėjo, kad jaunuolis anksčiau bandė neigti savo lytinę tapatybę. Esą tai galėjo būti susiję su jo sprendimu nutekinti slaptą informaciją.

B.Manningo artimieji mano, kad paviešinti JAV paslaptis jis ryžosi dėl to, kad nuo vaikystės labai jautriai reaguodavo į neteisybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.