JAV šnipinėjo Brazilijos ir Meksikos prezidentus

Brazilijos televizijos kanalas „Globo“ pranešė, kad JAV Nacionalinio saugumo agentūra šnipinėjo Brazilijos ir Meksikos prezidentus, o Meksikos lyderio elektroninį paštą tikrino dar prieš jam laimint rinkimus, skelbia AFP.

Dokumentas atskleidžia, kad buvo prieinama prie Meksikos prezidento E.P.Nieto elektroninio pašto.<br>AP nuotr.
Dokumentas atskleidžia, kad buvo prieinama prie Meksikos prezidento E.P.Nieto elektroninio pašto.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 2, 2013, 12:26 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:55 PM

Rio de Žaneire dirbantis laikraščio „Guardian“ žurnalistas Glennas Greenwaldas, kuris iš JAV informatoriaus Edwardo Snowdeno gavo slaptų dokumentų, sekmadienį televizijos kanalui „Globo“ sakė, jog 2012 birželį datuotas dokumentas atskleidžia, kad buvo prieinama prie Meksikos prezidento Enrique Pena Nieto elektroninio pašto. Tai buvo daroma likus mėnesiui iki jo pergalės rinkimuose.

NSA taip pat perėmė keletą E.P.Nieto autoatsakiklio įrašų. Dalyje žinučių būsimas šalies lyderis aptarinėjo galimus savo ministrų kabineto narius.

Apie Brazilijos prezidentę Dilmą Rousseff NSA dokumente teigiama, kad agentūra nori geriau suprasti jos komunikacijos metodus bei pašnekovus ir naudoja programą, kuri leidžia matyti viską, ką prezidentė peržiūrėjo internete. Pranešama, kad D.Rousseff surengė darbo susitikimą „Globo“ reportaže skelbiamai informacijai aptarti. Teisingumo ministras Jose Eduardo Cardozo pabrėžė, jog paaiškėjus, kad pranešimai teisingi, tokį JAV agentūros elgesį būtų galima vadinti Brazilijos suvereniteto pažeidimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.