Pakistanui vėl grūmoja poliomielito šmėkla

Skiepai – tai amerikiečių žvalgybos sąmokslas. Taip aiškinantys Pakistano talibų kovotojai baugina žmones nesiskiepyti nuo poliomielito. Tad dabar pavojinga liga grįžo ir smogė mažiausiems.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:36 PM

Iš Pakistane besidarbuojančių medikų lūpų pastaruoju metu gerų žinių negirdėti, praneša „Lietuvos rytas“.

Sveikatos pareigūnai Šiaurės Vaziristane neseniai nustatė penkis naujus poliomielito atvejus ir įtaria, kad šia liga susirgusių vaikų gali būti ir daugiau.

Tai tik vienas iš daugelio poliomielito protrūkio atvejų, kurie buvo užfiksuoti Pakistane šiais metais.

Baiminamasi, kad dėl palankių sezoninių orų užsikrėtusių vaikų tik daugės.

Bet Pakistane pastangos pažaboti šią itin užkrečiamą ligą, kuri smogia nervų sistemai ir gali sukelti paralyžių, jau ne vienus metus susiduria su įtariu gyventojų požiūriu į skiepus.

Skiepyti vaikus čia pavojinga, nes tai daryti draudžia talibų kovotojai, įsigalėję kai kuriose šalies vietose.

Kovotojai žeria kaltinimus

Talibanas teigia, kad vaikų nuo poliomielito atvykstantys skiepyti medikai siekia sterilizuoti musulmonų vaikus. Negana to, užsieniečiai esą gerais darbais tik pridengia savo tikrąjį tikslą – šnipinėjimą.

Tokius kaltinimus talibai grindžia vieno Pakistano gydytojo atveju. Jis, naudodamasis skiepų nuo hepatito programa, padėjo CŽV susekti Osamą bin Ladeną. Tad kai kurie pakistaniečiai, siekiantys apsaugoti savo vaikus nuo poliomielito, turi nueiti kankinamų dvejonių kelius.

Tėvas nežino, ką daryti

Pakistanietis Syedas Wali būtinai nori paskiepyti savo tris mažus vaikus. Šiaurės Vaziristane, kuriame Talibanas draudžia vakciną, gyvenantis vyras sako turintis pinigų skiepams ir galintis nuvažiuoti į kitą regioną jų parvežti.

Tačiau tuo pat metu tėvas baiminasi, kad jį su skiepais pagaus talibų kovotojai.

Kitų pakistaniečių šeimų situacija dar prastesnė. Jos ne tik bijo skiepyti atžalas, bet dar ir neišgali leistis į kelių valandų kelionę, kad paskiepytų savo vaikus.

Dėl saugumo skiepijimo kampanijose dirbantys specialistai patys negali važinėti pas gyventojus.

Šiaurės Vaziristane skiepytojai yra įsikūrę dviejuose punktuose, saugomuose kariuomenės. Tad žmonės turi atvykti iki jų.

Rengė išpuolius prieš JT

„To negalima palyginti su verdančiu vandens puodu, kuriame visur kyla burbulai.

Tai tarsi garai, kylantys iš specifinių vietų, – taip vaizdžiai poliomielito paplitimą šalyje apibūdino Pasaulio sveikatos organizacijos atstovas Eliasas Durry. – Baiminamės, kad iš šių teritorijų virusas greitai išplis ir rimtai pakenks kovos su poliomielitu rezultatams, pasiektiems per pastaruosius porą metų.”

Pakistanas – viena iš trijų pasaulio valstybių, kuriose poliomielitas vis dar labai paplitęs.

Kitos dvi šalys yra Nigerija ir Afganistanas.

2011-aisiais šalyje dėl poliomielito buvo paralyžiuota beveik 200 vaikų. Tai buvo blogiausi duomenys per 15 metų ir didžiausias atvejų skaičius pasaulyje.

2012-aisiais Jungtinėms Tautoms (JT) vykdant Pakistano vaikų skiepijimo programą, poliomielito atvejų šalyje pavyko sumažinti iki 58. Tačiau šias pastangas niekais gali paversti kovotojų grasinimai.

Praėjusių metų gruodį JT buvo priverstos net stabdyti skiepų kampaniją, nes prieš organizacijos darbuotojus nesiliovė kruvini išpuoliai. Per juos buvo nužudyti keli vaikus skiepiję asmenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.