Vokietijoje 30 buvusių Aušvico stovyklos sargybinių gresia teismas

Vokietijos teisingumo pareigūnai pranešė, kad 30 buvusių Aušvico koncentracijos stovyklos sargybinių gresia patraukimas baudžiamojon atsakomybėn, informuoja BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-09-03 16:26, atnaujinta 2018-03-01 14:20

Badeno-Viurtembergo federalinės žemės Teisingumo ministerija, vadovaujanti tyrimui, pranešė, kad tyrimas vyksta dėl 49 sargybinių, iš jų 30 gresia teismas.

30 įtariamųjų gyvena skirtingose Vokietijos miestuose, septyni - užsienyje. Jų amžius siekia iki 97 metų.

Aušvicas buvo didžiausia nacių koncentracijos stovykla, kurioje nužudyta daugiau nei 1,1 mln. žmonių, dauguma jų žydai.

Aušvico Birkenau stovyklos komplekse 1940-1945 metais dirbo daugiau nei 7 tūkst. darbuotojų, tačiau tik keli šimtai jų stojo prieš teismą.

Ukrainoje gimusio Johno Demjanjuko byla prieš dvejus metus pakeitė teisinę situaciją, susijusią su asmenimis, dirbusiais koncentracijos stovyklose.

J.Demjanjukas mirė praėjusiais metais. Jis buvo apskundęs jam skirtą penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už bendrininkavimą daugiau nei 28 tūkst. žydų nužudyme Sobiboro stovykloje nacių okupuotoje Lenkijoje.

Teisėjas nusprendė, kad nors nėra aiškių įrodymų, kad J.Demjanjukas tiesiogiai įvykdė žudynes, jo darbas mirties stovykloje yra susijęs su masinėmis žudynėmis.

Liepą Simono Wiesenthalo centras - žydų organizacija, tirianti nacių karo nusikaltėlius - Berlyne pradėjo skelbimų kampaniją, kuria siekiama surasti nuo teisingumo besislapstančius paskutinius nacių karo nusikaltėlius ir įvykdyti jiems teisingumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.