Čilės politiniai kaliniai būdavo kankinami J.Iglesias dainomis

Muzika gali kelti ne tik malonius jausmus, bet ir būti kankinimo įrankiu. Čilei minint 40-ąsias Augusto Pinocheto diktatūros pradžios metines, paviešinti tyrimo rezultatai, iš kurių paaiškėjo, jog kruvinais susidorojimų laikais Čilės kalėjimuose muzika buvo viena svarbiausių kankinimo priemonių, rašo „Daily Mail“.

Čilės kaliniai būdavo verčiami kelias dienas be atvangos klausytis J.Iglesias dainų.<br>AP nuotr.
Čilės kaliniai būdavo verčiami kelias dienas be atvangos klausytis J.Iglesias dainų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 12, 2013, 2:18 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:55 AM

Į nenutrūkstamai skambėdavusį kalėjimų grojaraštį buvo įtraukti tokie atlikėjai kaip Julio Iglesias ir buvęs britų muzikinės grupės „The Beatles“ narys George'as Harrisonas.

1973 metais vykdavo kankinimų sesijos, kurių metu leidžiama garsi muzika padidindavo įkalintų A.Pinocheto politinių oponentų psichologines kančias.

Vienas buvęs kalinys sakė, kad jo prižiūrėtojai jį kankindami linksmai dainuodavo. Tai keldavo įspūdį, kad žiaurus jų elgesys yra normalus.

Kai kurie kaliniai bandydavo tam priešintis. Jie semdavosi jėgų dainuodami savo mėgstamas populiarias dainas.

Tyrimą vykdžiusiems mokslininkams kaliniai taip pat pasakojo, kad G.Harrisono daina „My Sweet Lord“, kuri skamba ir Stanley Kubricko utopinėje juostoje „Prisukamas apelsinas“ („Clockworth Orange“), būdavo leidžiama ištisomis dienomis. Taip pat – ir ispanų dievaičio J.Iglesias dainos.

Du kiti buvę kaliniai sakė, jog paslapčia per kišeninį radiją klausydavosi Harry Nilssono „Without You“ (šis hitas pakartojo savo šlovę, kai jį perdainavo Mariah Carey), Gilberto O'Sullivano „Alone Again“ ir Cat Stevenso „Morning Has Broken“. Šios dainos jiems padėdavo nepalūžti.

A.Pinochetas Čilę užvaldė po perversmo ir vadovavo jai 1990 metų. Jis ilgai nesulaukė teisingumo už vykdytus brutalumus, kol 2004-aisiais buvo suimtas. Diktatorius mirė 2006 metais, taip ir nesulaukęs teismo sprendimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.