Talibai užpuolė JAV konsulatą Afganistane (papildyta)

Septyni gerai

Tai naujausia ataka prieš užsienio karių išvedimą iš šalies 2014 metų pabaigoje.<br>AP nuotr.
Tai naujausia ataka prieš užsienio karių išvedimą iš šalies 2014 metų pabaigoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 13, 2013, 10:29 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:15 AM

Ši rafinuotai parengta ataka šalies vakaruose esančiame mieste – svarbiame verslo centre netoli Irano sienos – parodo, kaip Talibanas gali smogti už savo pagrindinių centrų Afganistano pietuose ir rytuose.

Mažiausiai vienas afganų sargybinis per tą išpuolį žuvo, o dar 18 žmonių buvo sužeisti, tačiau JAV pareigūnai sakė, kad nukentėjusių amerikiečių nėra ir kad visi konsulato darbuotojai yra saugūs.

JAV valstybės departamentas nurodė, kad užpuolikai tikriausiai buvo su mirtininkų liemenėmis ir susprogdino sunkvežimį su bomba, kuri „labai“ apgadino paradinius vartus.

Afganų saugumo pareigūnai sakė, kad ataką surengė šeši užpuolikai, kurie susprogdino bombą minivene, o paskui - sprogmenis visureigyje ir pradėjo susišaudymą su saugumo pajėgomis.

„Šiandien maždaug 5 val. 30 min. mirtininkas minivene susprogdino savo automobilį prie JAV konsulato Herato mieste“, - sakė Herato provincijos saugumo vadovo pavaduotojas Abdul Hameedas Hameedi.

„Kitas mirtininkas, vairavęs visureigį, susisprogdino prie pirmųjų JAV konsulato vartus ir juos apgadino. Po to penki sprogdintojai mirtininkai susišaudė su afganų saugumo pajėgomis, o po kurio laiko visi šie mirtininkai buvo nukauti“, - pridūrė jis.

Pasak A.H.Hameedi, žuvo vienas afganų sargybinis, saugojęs JAV konsulatą, o dar du sargybiniai ir du policininkai buvo sužeisti. Taip pat buvo sužeista kažkiek civilių gyventojų, nes sprogimas buvo labai galingas, nurodė jis.

Herato ligoninės atstovas Mohammadas Rafiqas Sherzai AFP sakė, kad buvo sužeista 18 žmonių: keturi policininkai ir 14 civilių gyventojų.

Herato policijos atstovas Abdul Raoufas Ahmadi patvirtino tą skaičių ir sakė, kad į išpuolio vietą taip pat buvo iškviestos amerikiečių ir italų pajėgos, kurios aptvėrė tą rajoną.

Atsakomybę prisiėmė Talibanas, kuris tvirtino, kad afganai ir amerikiečiai patyrė aukų. Talibanas garsėja tuo, kad daro išpūstus pareiškimus apie žuvusius ir sužeistuosius.

Pagrindiniai JAV konsulato vartai buvo „labai“ apgadinti, žurnalistams sakė JAV valstybės departamento atstovė Marie Harf.

Pasak jos, ataka prasidėjo 5 val. 30 min., kai užpuolikai su mirtininkų liemenėmis sunkvežimiu privažiavo prie pagrindinių vartų, pradėjo šaudyti ir susprogdino sunkvežimyje buvusią bombą.

JAV ambasadorius Jamesas Cunninghamas pasmerkė išpuolį ir padėkojo afganų bei NATO kariams už greitą atsaką ir pastato bei konsulato darbuotojų apsaugojimą.

Talibano atstovas Qari Yousufas Ahmadi AFP telefonu sakė, kad talibai prisiima atsakomybę.

„Mūsų mudžahidai, ginkluoti sunkiaisiais ir lengvaisiais ginklais, atakavo JAV konsulatą Herate. Yra kelios afganų ir JAV pajėgų aukos“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.