Katalonai suskubo dėkoti latviams

Apie galimybę pripažinti Katalonijos nepriklausomybę užsiminęs Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis sulaukė rūsčių žvilgsnių iš Madrido. Savo ruožtu katalonų širdyse prabudo meilė šiai Baltijos šaliai.

V.Dombrovskis pastarosiomis dienomis tapo visos Katalonijos numylėtiniu.<br>AP nuotr.
V.Dombrovskis pastarosiomis dienomis tapo visos Katalonijos numylėtiniu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-16 06:00, atnaujinta 2018-02-22 04:23

Ispanijos užsienio reikalų ministerija savaitgalį išplatino gana rūstų pranešimą: kad Latvijos ambasadorius yra kviečiamas pasiaiškinti dėl V.Dombrovskio pareiškimų per interviu katalonų spaudai.

Mat Madride manoma, kad Latvijos ministras pirmininkas pasielgė netinkamai leidęs suprasti, jog Ryga pripažintų Katalonijos nepriklausomybę nuo Ispanijos.

V.Dombrovskis pasižymėjo duodamas interviu katalonų naujienų agentūrai „Agencia Catalana de Noticias”, kurią finansuoja šio autonominio regiono vyriausybė.

„Jei procesas teisėtas, teoriškai sakyčiau: „Kodėl gi ne?” – atsakė Latvijos lyderis, paklaustas, ar pripažintų Katalonijos nepriklausomybę.

Žinoma, V.Dombrovskis iškart pridūrė, kad nei Latvija, nei visa Europos Sąjunga dar nėra suformulavusios oficialios pozicijos dėl Katalonijos ambicijų.

Katalonams jis rekomendavo „įvertinti, kaip galima sėkmingai atsiskirti nuo Ispanijos”, kurios vyriausybė atsisako leisti surengti referendumą dėl regiono nepriklausomybės.

V.Dombrovskis taip pat pripažino, jog nei Katalonijos, nei Škotijos, kuri siekia atsiskirti nuo Jungtinės Karalystės, planai Briuselyje dabar nėra patys svarbiausi. Tiesa, pokalbių šiomis temomis esą jau būta.

Vis dėlto katalonai, regis, išgirdo tik pačią pirmą V.Dombrovskio pasakytą mintį – kad teoriškai Latvija pripažintų Katalonijos nepriklausomybę.

Nors pačioje Rygoje analitikai teigia, jog V.Dombrovskio atsakymas buvo atsargus ir korektiškas, Katalonijos žiniasklaida iškart sutrimitavo, kad Latvijos premjeras – pirmasis užsienio šalies lyderis, pareiškęs paramą regiono atsiskyrimui nuo Ispanijos.

Socialiniame tinkle „Twitter” katalonai ėmė skelbti žinutes su prierašu „Ačiū, Latvija”. Penktadienį ši frazė buvo viena populiariausių visame tinkle.

Katalonai taip dėkojo V.Dombrovskiui, o kai kurie ragino Latvijos pavyzdžiu pasekti ir lietuvius bei estus. Daugelis žadėjo apsilankyti tokiose draugiškose Katalonijai šalyse.

Regiono gyventojai tris Baltijos šalis pastaruoju metu mini tik geruoju. Praėjusią savaitę katalonai rankomis susikibo į 400 km grandinę, suformuotą pagal Baltijos kelio pavyzdį. („Delfi.lv”, „Reuters”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.