Tūkstančiai įstrigusių turistų bando pabėgti iš Akapulko

Tūkstančiai

Dėl purvo nuošliaužos tūkstančiai turistų buvo įkalinti Akapulko saloje.<br>AP nuotr.
Dėl purvo nuošliaužos tūkstančiai turistų buvo įkalinti Akapulko saloje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 18, 2013, 6:20 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:46 AM

Uždarius du į Meksiko miestą vedančius kelius, mažiausiai 40 tūkstančių turistų ilgas savaitgalis kurorte baigėsi desperatiškomis pastangomis kaip nors namo pargabenti verkšlenančius vaikus, pagyvenusius tėvus ar net kelis sušlapusius, pasišiaušusius šunelius.

Dvi didžiausios Meksikos oro linijų kompanijos antradienį kas valandą leido po du lėktuvus iš vis dar apsemto Akapulo tarptautinio oro uosto, tačiau pirmenybė buvo teikiama keleiviams su bilietais, pagyvenusiems žmonėms ir šeimoms su mažais vaikais.

Visi, kas nebegalėjo laukti, kol vyriausybė tęsės savo pažadą per dvi dienas atidaryti sausumos kelius, susibūrė Septintojoje oro pajėgų bazėje, esančiome maždaug už 20 minučių kelio į šiaurę nuo Akapulko, iš kurios kiek daugiau nei dešimt lėktuvų skraidino turistus į Meksiką. Paprastai ramus pajūrio rajonas iš pažiūros priminė konflikto zonų vaizdus.

Šeimos, apsirengusios šortais ir sandalais, net aštuonias valandas laukė prie ginkluotų karių saugomų bazės vartų, kol pagaliau gavo leidimą sunešti savo lagaminus, krepšius su augintiniais ir išvargusius vaikus į aikštelę, kurioje žmonės vėl grūdosi, nenorėdami praleisti galimybės patekti į ten laukiantį 150 vietų oro pajėgų lėktuvą „Boeing 727“.

Kariuomenės pareigūnai pranešė, kad eksploatuojami bus tik du keleiviniai lėktuvai, tačiau dar keli šimtai žmonių gavo vietų viename iš penkių sraigtasparnių arba septynių krovininių lėktuvų.

Daugelis pasakojo, kad visą lietingą savaitgalį praleido viešbučiuose, o iš jų išėję sužinojo, kad nebegali sugrįžti namo.

„Tai turbūt vienos blogiausių mano atostogų, -sakė 28 metų britas Davidas Jeffersonas Gledas iš Bristolio, mokantis anglų kalbos vienoje privačioje mokykloje Meksike. – Tai buvo net ne atostogos, o įkalinimas“.

Iki saulės nusileidimo antradienį, praėjus parai nuo planuoto sugrįžimo namo, tik beveik 700 žmonių buvo išskraidinta į Meksikos sostinę. Nepalyginamai daugiau pasilikusiųjų tenka vargingai laukti greta kilimo ir tūpimo tako, arba dar blogiau – tūkstančiai suprakaitavusių bereikšmiais žvilgsniais žmonių stūkso ketvirčio mylios ilgio eilėje prie bazės.

„Siaubinga. Mes nieko nevalgėme nuo devintos ryto, – sakė Lizbeth Sasia, 25-erių mokytoja iš Kernavakos. – Jie vis mums sako, kad būsime kitame lėktuve, bet tas kitas lėktuvas vis neatsiranda“.

Dar labiau užgauna belaukiančius, kai kelias švariai apsirengusias šeimas kariai palydi prie privačių lėktuvų, spoksant leipstančiųjų nuo karščio miniai.

„Mes čia kepte kepame, degame; esame išvargę, prarandantys bet kokią viltį, – sakė Irma Antonio Martinez, 43-ejų metų namų šeimininkė iš Meksiko priemiesčio; ji į Akapulką atvyko su 12 giminaičių švęsti Nepriklausomybės dienos savaitgalio. – Mes tik norime grįžti į savo kuklius namus. Mūsų laukia namiškiai“.

Paklausta, kaip ji jaučiasi, Juana Colin Escamilla supo savo kūdikį ir sugebėjo ištarti vos vieną žodį – „blogai“, ir apsipylė ašaromis.

Antradienį Akapulke buvo išplėšti keli prekybos centrai, bankomatai pakrantės bulvare buvo ištuštinti. Bet didžioji kurorto dalis jau atsigauna po audros – gatvės išvalytos, restoranai ir viešbučiai atidaryti ir ryškiai apšviesti; turistai vaikštinėja palei įlanką, stengiasi atgauti tris dėl nepertraukiamo lietaus prarastas atostogų dienas.

Vidaus reikalų sekretorius Angelis Osorio Chongas sakė radijui „Formula“, kad Gerero valstijos Ramiojo vandenyno pakrantėje atogrąžų audra „Manuel“ nusinešė 27 gyvybes, dar 20 žmonių žuvo kitose šalies vietose, daugelis jų nukentėjo nuo kitos atogrąžų audros – „Ingrid“, kuri smogė Meksikos įlankos pakrantei pirmadienį.

Pasak Meksikos meteorologų, pirmą kartą nuo 1958 metų dvi atogrąžų audros per vieną parą smogė dviem pakrantėms – rytų ir vakarų.

Federalinės valdžios pareigūnai sako, kad prireiks dar poros dienų, kol pavyks atkurti eismą dviem pagrindinėms transporto magistralėms tarp Meksiko ir Akapulko; nes šiuos kelius perkirto daugiau kaip 13 žemės nuošliaužų; pagalbos maistu ir būtiniausiomis prekėmis reikia daugiau kaip 800 tūkst. gyventojų turinčiam Akapulko miestui.

Tuo tarpu pranešama, kad meteorologinis darinys „Manuel“ trečiadienį vėl stiprėja kaip atogrąžų depresija ties Kaboso miestu Kalifornijos pusiasalio smaigalyje. Anot JAV nacionalinio uraganų centro, jis vėl gali virsti atogrąžų audra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.