Kosove nušautas lietuvių muitininkas A.Šenavičius

Ketvirtadienį nušautas Europos Sąjungos (ES) teisinės valstybės misijos Kosove (EULEX) narys. Paaiškėjo, kad tai 35 metų lietuvis Audrius Šenavičius, dirbęs muitinės tarnyboje. Vyriškis buvo nušautas šios šalies neramiame šiauriniame regione, kur serbai konfliktuoja su albanais. Sužeisti dar du kariai, jie gydomi ligoninėje.

Kosove taiką palaiko įvairių šalių pareigūnai, tarp jų buvo ir lietuvis A.Šenavičius.<br>Montažas
Kosove taiką palaiko įvairių šalių pareigūnai, tarp jų buvo ir lietuvis A.Šenavičius.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Eglė Petkutė

Sep 19, 2013, 12:51 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:05 AM

Nužudytas lietuvis A.Šenavičius yra iš Klaipėdos. Muitinės sistemoje jis dirba daugiau kaip 10 metų.

EULEX be žuvusio A.Šenavičiaus dirba dar du lietuviai.

„Šiandien apie 8 val. 15 min. vietos (9 val. 15 min. Lietuvos) laiku priėmėme vieną EULEX narį, pašautą dviem kulkomis“, – sakė naujienų agentūrai AFP Mitrovicos miesto ligoninės vedėjas Milanas Ivanovičius. Pasak jo, pastangos atgaivinti pacientą buvo bergždžios, tad po kelių minučių buvo konstatuota pareigūno mirtis.

Lrytas.lt pavyko susisiekti su vienu iš Kosove dirbančių Lietuvos pareigūnų. Pareigūnė Kristina teigė, kad nušauto kolegos nepažinojo, nors buvo sutikusi porą kartų. Kadangi atliekamas tyrimas, ji nieko komentuoti negali, tik žino, kad šiuo metu pareigūnai apklausia liudininkus, kurie matė išpuolį pasienyje.

A.Šenavičius buvo vienas iš reguliariai besikeičiančių pareigūnų, dirbančių Kosovo ir Serbijos pasienio perėjoje. Tai buvo ne pirma A.Šenavičiaus misija užsienyje.

Pranešama, kad apšaudymo metu buvo sužeisti dar du pareigūnai, dėl kurių gyvybės dabar kovojama ligoninėje. Pareigūnai buvo pašauti į galvą ir pilvą. Pranešama, kad buvo apšaudyti du pareigūnų automobiliai, kuriuose važiavo šeši žmonės. 

Pranešama, jog pareigūnai užblokavo kelią kuriame vyko apšaudymas. 

Sukrėtė kolegas Klaipėdoje

35 metų Audrius Šenavičius tarnybą Klaipėdos teritorinėje muitinėje pradėjo 2000-aisiais metais, po studijų Klaipėdos universitete. Europos Sąjungos teisės viršenybės misijoje Kosove tarnavo nuo 2012 metų rugpjūčio.  Muitinės departamento generalinis direktorius Antanas Šipavičius reiškia nuoširdžią užuojautą pareigūno, kuris žuvo atlikdamas kilnią pareigą, šeimai – žmonai ir sūnums.

Klaipėdos teritorinės muitinės darbuotojus žinia apie kolegos žūtį sukrėtė. Muitinės kontrolės organizavimo skyriaus viršininkė Rasa Rentauskienė portalui lrytas.lt sakė kolegą galinti apibūdinti tik pačiais gražiausiais žodžiais. 

„Audrius buvo ramaus, gero būdo, jo darbas vadovų buvo vertinamas tik gerai arba labai gerai. Jis ne kartą buvo skatintas vardinėmis dovanomis“, - sakė R.Rentauskienė.

Pastaruoju metu A.Šenavičius dirbo posto vyriausiuoju inspektoriumi. Pareigūnas buvo sukaupęs didelę patirtį ir žinių bagažą, buvo įgijęs vadovybės pasitikėjimą. „Į misijas išvyksta tik geriausi, tad jau vien tai, kad Audrius tarnavo Kosove, įrodo jo pranašumą“, - kalbėjo Klaipėdos teritorinės muitinės atstovė.

Užuojautą dėl lietuvio žūties pareiškė šalies vadovai.

Misija Kosove nesustos

"Misija yra išties svarbi, nes tai yra ES teisės viršenybės misija, per 2 tūkst. įvairių pareigūnų joje dalyvauja. Jų tikslas yra padėti kovoti su korupcija, vystyti vietos gebėjimus, administracinius gebėjimus", - ketvirtadienį žurnalistams po Vyriausybės valandos Seime sakė L.Linkevičius.

Pasak jo, ir Kosovo ministras, pareikšdamas užuojautą, akcentavo, kokia svarbi ta misija ir kaip jie dėl to išgyvena.

"Skaudi diena ir artimiesiems, ir šeimai. Dar kartą juos užjaučiame, bet tikrai galime pasakyti, kad ta misija, aišku, nesustos, jinai tęsis, ir tas darbas, kurį jis atliko sąžiningai, nuoširdžiai ir kokybiškai, bus tęsiamas", - teigė ministras.

Į klausimą apie galimus įvykio kaltininkus jis negalėjo atsakyti. "Mes nežinome, kas yra kaltininkai, ir detalių kol kas pateikti negalime. Tiriamas įvykis, kai bus detalės, manau, mes nedelsiant sužinosime. (...) Nenorėčiau daryti jokių prielaidų, tegul įvykį ištiria pareigūnai", - sakė jis.

Ministro nuomone, ši misija Kosove nėra iš pavojingiausių. "Pavyzdžiui, lyginant su Iraku, Afganistanu, tai nebūtų misija iš pačių pavojingiausių. Bet yra įtampa regione, tikrai ne visiems patinka tas susitaikymo procesas tarp Kosovo ir Serbijos, kuris nėra lengvas", - sakė Lietuvos diplomatijos vadovas. Kosove - tūkstančiai europiečių

Kosovas 2008 metais paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, bet Kosovo šiaurėje gyvenantys serbai nepripažįsta teritorijos atsiskyrimo.

Europos Sąjungos teisės viršenybės misija Kosove EULEX yra civilinė. 

ES, nuo tada, kai Kosovo parlamentas vasarį vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, į regioną jau yra nusiuntusi 1,2 tūkst. savo darbuotojų.

EULEX užduotis - padėti Kosovui pereinamuoju laikotarpiu ir tuo pačiu išlikti neutraliai nepriklausomybės atžvilgiu. Į misijos pareigas įeina policijos, teismų ir muitinės darbo kontrolė.

Tai jau ne pirma lietuvio žūtis Balkanuose. 1996 m. per misiją Bosnijoje žuvo vyr. ltn. Normundas Valteris.

Šalies vadovai reiškia užuojautą Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė užuojautas dėl ketvirtadienį per apšaudymą Kosove žuvusio Lietuvos Muitinės departamento pareigūno Audriaus Šenavičiaus. 

„Pareigūnas buvo kruopštaus ir atsakingo požiūrio į darbą bei profesionalumo pavyzdys kolegoms Lietuvoje ir užsienyje, už tai pelnė ne vieną ir savo vadovybės, ir priimančiosios šalies pareigūnų padėką ir įvertinimą“, - sakoma šalies vadovės užuojautoje. 

„Lietuvos Respublikos Vyriausybės vardu reiškiu gilią užuojautą pareigūno A.Šenavičiaus žmonai ir dviem sūnums, artimiesiems ir tarnybos draugams. Šią sunkią netekties ir skausmo valandą kartu su jumis gedi visa šalis. Tikiu, kad mūsų tautos sūnaus gyvybė, paaukota vardan visų mūsų saugumo ir taikos, nebus beprasmė, o piktadariai bus surasti ir sulauks pelnytos bausmės“, - teigė Vyriausybės vadovas.

Užuojautą nužudyto lietuvio šeimai pareiškė ir ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton.

„Šį rytą mane labai nuliūdino lietuvio EULEX pareigūno žūtis Kosovo šiaurėje. Reiškiu giliausią užuojautą žuvusiojo šeimai ir draugams. Kuo griežčiausiai smerkiu išpuolį, kuris baigėsi pareigūno mirtimi. Kaltininkai turi būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Europos Sąjunga yra pasiryžusi tęsti savo įsipareigojimus Kosove. Kreipiuosi į visas šalis, kad jos padidintų savo pastangas vykdyti susitarimus, kurių tikslas - normalizuoti santykius ir pagerinti gyvenimą Kosovo šiaurėje“, -rašoma C. Ashton užuojautoje.

Parengta remiantis ELTA, BNS, B92 pranešimais

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.