B.Obama aiškinsis tautai dėl vyriausybės veiklos paralyžiaus

Atmetė naujausias susitarti dėl biudžeto

Respublikonai priešinasi didžiausiai per kelis pastaruosius dešimtmečius socialinei reformai, kurią bando įgyvendinti B.Obama.<br>AP nuotr.
Respublikonai priešinasi didžiausiai per kelis pastaruosius dešimtmečius socialinei reformai, kurią bando įgyvendinti B.Obama.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 1, 2013, 7:31 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:35 PM

B.Obama kalbės iš Baltųjų rūmų Rožių sodelio, kai Kongresui nesutariant dėl biudžeto maždaug 800 tūkst. federalinių darbuotojų buvo priversti likti namuose, o federalinės agentūros apribojo savo veiklą. 

Šis Amerikos federalinės valdžios veiklos sustabdymas yra sunkiausia krizė, ištikusi po virtinės nesutarimų tarp B.Obamos demokratų ir jų varžovų respublikonų Atstovų Rūmuose dėl JAV valdžios vaidmens. 

B.Obama dėl susidariusios politinės aklavietės kaltina „kraštutinius“ politinius reikalavimus iš respublikonų stovyklos, kuri, pasak jo, laiko Ameriką įkaite savo reikalavimais įšaldyti sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos programą, kuri yra praminta „Obamacare“ („Obamos priežiūra“). 

Tuo tarpu respublikonai demokratus kaltina arogantiškumu ir sako, kad B.Obama atsisako derėtis draugiškai. Jie atsisako pritarti šios programos finansavimui iš biudžeto be reikšmingų jos pakeitimų. 

Ši krizė kilo dėl respublikonų ultrakonservatyviosios „ Arbatėlės“ frakcijos pastangų Atstovų Rūmuose susieti naujo vyriausybės biudžeto projektą su sąlyga, kad turi būti atšaukta sveikatos apsaugos sistemos reforma, laikoma iki šiol didžiausiu B.Obamos vidaus politikos pasiekimu. 

Atmetė naujausias susitarti dėl biudžeto

Demokratų persvarą turintis Amerikos Senatas balsavimu atmetė naujausias Atstovų Rūmų pastangas deryboms dėl biudžeto, kai šalies vyriausybė uždarė daugelį savo įstaigų.

Antradienį 54 balsais prieš 46 Senatas atmetė Atstovų Rūmų siūlymą paskirti derybininkus į konferenciją, kurioje būtų siekiama suderinti skirtingus požiūrius.

Daugumos lyderis Harry Reidas sakė, kad jis nesiderės kol respublikonai nepakeis savo požiūrio į vyriausybės finansavimą.

Respublikonai priešinasi didžiausiai per kelis pastaruosius dešimtmečius socialinei reformai – sveikatos apsaugos sistemos pertvarkai, pramintai „Obamacare“.

Šiuo balsavimu jau ketvirtą kartą demokratų kontroliuojamas Senatas atmeta Atstovų Rūmų pastangas. Dėl politinės aklavietės teko „išjungti“ vyriausybę pirmą kartą per 17 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.