B.Obama į tautą kreipėsi apsuptas paprastų amerikiečių (atnaujinta)

Amerikos prezidentas Barackas Obama subombardavo politinius oponentus. Ne artilerija, bet žodžiais. Galingiausios šalies vadovas antradienio vakarą kreipėsi į tautą, kurią sukrėtė žinia apie sudėtingą politinę krizę. Baltųjų rūmų kiemelyje prezidentą apsupo paprasti amerikiečiai, kurie išreiškė palaikymą sveikatos apsaugos reformai. B.Obama leido suprasti - milijonai paprastų žmonių gyvenimai sugrius, jei respublikonai nepakeis savo pozicijos.

B.Obama kalbėjo ne vienas - jį supo paprasti amerikiečiai, sveikatos reformos šalininkai.<br>AP nuotr.
B.Obama kalbėjo ne vienas - jį supo paprasti amerikiečiai, sveikatos reformos šalininkai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2013, 7:54 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:35 PM

Mūšis dėl sveikatos apsaugos reformos peraugo į atvirą politinį karą. Po 11 valandų derybų Atstovų Rūmai taip ir nepatvirtino naujojo metų biudžeto, kuris turėjo įsigalioti nuo antradienio ryto. Tam pasipriešino respublikonai. Galingiausią pasaulio valstybę ištiko paralyžius. 

„Viena Kongreso dalis išjungė dalį vyriausybės tik todėl, kad jiems nepatiko vienas įstatymas. Mes žinome, kad jie paskutinį kartą sustabdė vyriausybės darbą 1996 metais. Žinome, kokios tada buvo ekonominės pasekmės“, - kreipimąsi į tautą pradėjo B.Obama.

Jo balse buvo galima išgirsti ir kaltinimą oponentams, ir tvirtumą.

Prezidentas kalbėjo iš Baltųjų rūmų Rožių sodelio. Jis atrodė gerai nusiteikęs, juokavo su žurnalistais. Neatrodė, kad pečius prislėgė sudėtingiausia vidaus politikos krizė per jo karjerą.

Šalia politiko stovėjo sveikatos apsaugos reformos šalininkai - paprasti žmonės, kuriems reforma padėtų išspręsti sudėtingas gyvenimo problemas.

„Šalia manęs stovi moteris, kuri neturi draudimo. Už sveikatos priežiūrą moka iš savo kišenės, jos dukra turėjo palikti mokyklą, dėl mamos skolų“, - į vieną moterį, stovinčią už nugaros, parodė B.Obama.

Jis pabrėžė - dešimt tūkstančių amerikiečių miršta dėl to, kad jie neturi sveikatos draudimo. Taip pat - milijonai amerikiečių turi problemų dėl sveikatos draudimo kompanijų. Taip esą griūva žmonių gyvenimai. 

Prezidentas ne kartą leido suprasti, kad dėl sudėtingos krizės kaltina respublikonus - jie esą savo politinių tikslų siekia nusispjaudami į amerikiečių gerovę. „Mane labai stebina tai, kad viena partija gali laikyti visą Ameriką nežinioje“, - rėžė B.Obama.

Jis pabrėžė, kad dėl respublikonų žmonės liko be socialinių garantijų - negali pasinaudoti sveikatos draudimu. „50 procentų amerikiečių, kurie neturi draudimo, šis respublikonų žingsnis itin skaudus“, - oponentus bombardavo B.Obama.

B.Obama prabilo net apie išmaniųjų telefonų rinką: „Apple“ neseniai išleido naująją „iPhone“ operacinę sistemą. Tačiau atradę klaidas, tuoj pat jas ištaisė. Tokiu būdu galima koreguoti ir sveikatos politiką, o ne ją stabdyti.“

Galingiausia valstybė - paralyžiuota

Įdomu tai, kad B.Obamos kalba nebuvo transliuojama internetu. Baltųjų rūmų portalas buvo išjungtas.

Kongresui nesutariant dėl biudžeto maždaug 800 tūkst. federalinių darbuotojų buvo priversti likti namuose. Federalinės agentūros apribojo savo veiklą. Iš dalies nedirbs ir Amerikos ambasada Lietuvoje. Kitaip tariant, valstybės aparatas iš dalies sustojo.

Krizė kilo dėl respublikonų ultrakonservatyviosios „Arbatėlės“ frakcijos pastangų. Jie siekė Atstovų Rūmuose susieti naujo vyriausybės biudžeto projektą su sąlyga, kad turi būti atšaukta sveikatos apsaugos sistemos reforma. Po 11 val. derybų, kuriose dalyvavo ir pats prezidentas, susitarimo nepavyko pasiekti.

Respublikonai reikalauja sustabdyti sveikatos apsaugos pertvarkos sistemą, kuri dar yra vadinama „Obamacare“ („Obamos priežiūra“). Demokratai ir B.Obama tvirtai laikosi savo pozicijos. Juk sveikatos apsaugos reforma yra vadinama didžiausiu prezidento pasiekimu.

Amerikos federalinės valdžios veiklos sustabdymas yra sunkiausia politinė krizė per pastaruosius 17 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.