JAV Atstovų Rūmai nepatvirtino kitų metų biudžeto, stabdomas vyriausybės darbas

Demokratai - nusivylę

B.Obama kritikavo respublikonų sprendimą ir teigė, kad darbo nutraukimas ekonomiškai paveiks žmones ir smogs JAV ūkio atsigavimui.<br>AP nuotr.
B.Obama kritikavo respublikonų sprendimą ir teigė, kad darbo nutraukimas ekonomiškai paveiks žmones ir smogs JAV ūkio atsigavimui.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 1, 2013, 8:51 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:21 PM

Respublikonai planavo patvirtinti biudžetą tik tada, jeigu metams būtų atidėtos prezidento sveikatos apsaugos programos reformos. Demokratai Senate nesutiko su tokiomis sąlygomis.

Dėl kilusios politinės suirutės smuko JAV akcijų rinkos, tačiau analitikai kol kas prognozuoja, kad rimtesnės žalos ekonomikai nebus padaryta, nebent vyriausybės darbas nevyktų dar kelias dienas.

B.Obama kritikavo respublikonų sprendimą ir teigė, kad darbo nutraukimas „ekonomiškai paveiks žmones ir smogs JAV ūkio atsigavimui. Amerikos žmonių sunkiai pasiektai ekonominei pažangai trukdoma - tai labai neatsakingas žingsnis, todėl jis apskritai neturėjo būti padarytas“.

Jeigu susitarti nepavyks, bus pradėtas vyriausybės uždarymas, dėl kurio šimtai tūkstančių federalinių darbuotojų bus priversti likti namuose, o dar per milijonas dirbs negaudami atlyginimo. Toks scenarijus gali suduoti itin skaudų smūgį lėtai atsigaunančiai JAV ekonomikai.

Senato balsavimas, per kurį balsai pasiskirstė griežtai pagal partijų liniją, baigėsi praėjus vos 55 minutėms po to, kai Atstovų Rūmai priėmė savo pasiūlymą.

Jis buvo vėliausias iš virtinės balsavimų smarkiai susipriešinusiuose žemuosiuose ir aukštuosiuose Kongreso rūmuose, kurių pastangos susitarti veikiausiai nebus sėkmingos.

Demokratai - nusivylę

Atstovų Rūmai per dvi paras priėmė tris įstatymo dėl laikinojo finansavimo versijas, kiekvienoje iš jų siūlydamas atimti lėšas iš sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos arba atidėti jos vykdymą. Tačiau Senatas visus tuos teisės aktus atmetė.

Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas neslėpė nusivylimo.

„Šį vakarą gavome daugiau įrodymų, kad respublikonų Atstovų Rūmai išsikraustė iš proto“, – jis sakė po vėliausio balsavimą žemuosiuose rūmuose.

„Užuot leidęs visiems 435 Atstovų Rūmų nariams balsuoti dėl Senato teisės akto, kad vyriausybė toliau veiktų, pirmininkas (Johnas) Boehneris vėl stumia į vyriausybės uždarymą“, – pridūrė jis.

Liekant vis mažiau laiko, iš Kapitolijuje susiklosčiusios atmosferos neatrodė, jog būtų rengiamas mėginimas susitarti paskutinę minutę.

Paklaustas, ar Atstovų Rūmai gali nusileisti prieš vidurnaktį ir priimti paprastą biudžetą be politinių išlygų, vienas respublikonas padėjėjas atsakė naujienų agentūrai AFP: „To nebus.“

B.Obama kreipėsi į kariškius, pradėjus vykdyti vyriausybės dalinio uždarymo planą

B.Obama pareiškė šalies kariškiams sieksiantis, kad Kongresas kiek įmanoma greičiau pasirūpintų, jog būtų vėl atidarytos vyriausybės institucijos, kurias teks uždaryti dėl lėšų stygiaus, nespėjus susitarti dėl papildomo finansavimo iki galutinio termino.

B.Obama kreipėsi į karius savo vaizdo pranešime, kuris buvo paskelbtas, kai smarkiai susipriešinęs Kongresas nespėjo užkirsti kelio daliniam vyriausybės uždarymui iki galutinio termino – antradienio vidurnakčio.

Prezidentas pabrėžė, kad kariai tęs aktyviąją tarnybą kaip įprasta, ir nurodė pasirašęs įsaką, užtikrinantį, kad atlyginimas jiems bus išmokamas laiku. B.Obama sakė, kad šiuo metu vykstančios karinės operacijos Afganistane ir kitur bus tęsiamos, o Jungtinės Valstijos užtikrins, kad rizikuojantys gyvybėmis dėl savo šalies būtų visiškai aprūpinti.

Tačiau prezidentas nurodė, kad Gynybos departamento civiliams darbuotojams gali tekti išeiti neapmokamų atostogų. Pasak B.Obamos, padėtį sunkina biudžeto išlaidų taupymo padariniai, kurie jau anksčiau darė poveikį kariuomenei.

Šimtai tūkstančių vyriausybės darbuotojų nuo antradienio bus priversti likti namie, tačiau kritiškai svarbios federalinės tarnybos tęs darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.