S.Berlusconi įgeidžiai skaldo partiją

Kas ta Italija? Svarbiausia – aš! Tokia Silvio Berlusconi laikysena pykdo ne tik politinius oponentus, bet ir jo bendražygius. Dėl buvusio premjero veiksmų jo partijoje „Laisvės tauta” vyksta skilimas.

S.Berlusconi veiksmai nebesuprantami net jo vadovaujamos partijos nariams.<br>AP nuotr.
S.Berlusconi veiksmai nebesuprantami net jo vadovaujamos partijos nariams.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2013, 8:24 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:24 PM

Italijos ekonomika smunka dvejus metus, biudžeto deficitas viršija Europos Sąjungos (ES) nustatytas ribas, o jaunimo nedarbas siekia 40 proc.

Bet milijardieriui aukštųjų Parlamento rūmų – Senato nariui S.Berlusconi visa tai, regis, nė motais. Šeštadienį žiniasklaidos magnatas iš vyriausybės atšaukė 5 savo partijos ministrus ir sugriovė vos 5 mėnesius gyvavusią koaliciją, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „The Guardian" ir „Reuters".

Joje dirbo dvi politinės priešininkės – S.Berlusconi centro dešiniųjų partija „Laisvės tauta” ir per rinkimus vasarį daugumą laimėjusi premjero Enrico Lettos centro kairiųjų Demokratų partija.

„Kuo greičiausiai reikėtų surengti naujus rinkimus.

Visos apklausos rodo, kad mes laimėsime”, – užvakar švęsdamas 77-ąjį gimtadienį pareiškė kovingasis S.Berlusconi.

Taip už mokestinį sukčiavimą nuteistas turtuolis galbūt siekia išvengti šį penktadienį numatyto balsavimo dėl jo pašalinimo iš Senato. Jį pralaimėjęs S.Berlusconi jau šį mėnesį galėtų netekti mandato.

Vis dėlto turtuoliui planas gali neišdegti. Italijos prezidentas Giorgio Napolitano, kuris turi teisę paleisti parlamentą, pareiškė, jog nauji rinkimai bus surengti tik blogiausiu atveju.

Dabar E.Letta turi kelias dienas opozicinių partijų paramai užsitikrinti.

Šią savaitę turėtų įvykti balsavimas dėl pasitikėjimo premjeru.

Akivaizdu, kad E.Letta nelaidoja vilčių suburti naują koaliciją. Anot stebėtojų, premjeras žino, kad į jo pusę jau stojo dalis S.Berlusconi bendražygių.

Net keturi iš penkių atšauktų partijos „Laisvės tauta” ministrų išsakė nuogąstavimus dėl krypties, kuria juos veda S.Berlusconi. Postą paliekanti sveikatos apsaugos ministrė Beatrice Lorenzin užsiminė apie judėjimą „kraštutinių dešiniųjų” pažiūrų link.

Nenutylėjo net S.Berlusconi dešiniąja ranka laikomas Angelino Alfano, kuris priverstas trauktis iš vidaus reikalų ministro ir vicepremjero pareigų.

Politikas perspėjo: jei partijoje ir toliau vyraus tokios kraštutinės nuostatos, jis bus priverstas tapti kitokiu „berlusconitu”.

Spėjama, kad dėl pastarųjų A.Alfano žodžių S.Berlusconi sušvelnino toną. Jis pasakė, jog „Laisvės tauta” palaikys 2014-ųjų biudžetą, jeigu jis bus „tikrai naudingas” Italijai.

Paklaustas apie galimą dalies bendražygių paramą E.Lettai, S.Berlusconi atrėžė netikintis, kad išdavikų palaikoma vyriausybė bus ilgaamžė.

Klastingas S.Berlusconi politinis žingsnis plačiai kritikuojamas ir Italijos žiniasklaidoje. Dėl to veteraną suskubo užstoti gražuolė „Laisvės tautos” narė Mara Carfagna.

Buvęs erotinis modelis savo guru gynė fizikos genijaus Alberto Ensteino žodžiais: „Didžios dvasios visada sulaukia žiauraus vidutinių protų pasipriešinimo.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.