S.Berlusconi nutarė nedrumsti vandens

Naują chaosą Italijoje savaitgalį pabandęs sukelti Silvio Berlusconi padėjo tašką savo karjeroje. Taip vertinamas vakarykštis jo apsisprendimas paremti Enrico Lettos vyriausybę balsuojant dėl pasitikėjimo ja.

S.Berlusconi (nuotr.) ir premjero E.Lettos kova baigėsi pastarojo pergale.<br>AP nuotr.
S.Berlusconi (nuotr.) ir premjero E.Lettos kova baigėsi pastarojo pergale.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-03 08:59, atnaujinta 2018-02-21 13:28

Italijos – vienos iš didžiausią ekonomiką turinčių ES valstybių – Senato balsavimo dėl pasitikėjimo vyriausybe prireikė po to, kai S.Berlusconi savaitgalį patraukė iš ministrų kabineto penkis savo partijos „Laisvės tauta” atstovus.

„Kuo greičiau reikia naujų rinkimų. Visos apklausos rodo, kad mes juos laimėtume”, – dar pirmadienį paaiškino S.Berlusconi.

Todėl vakarykščio balsavimo Senate buvo laukiama neramiai. Pasirodė, kad be reikalo, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis BBC ir AP.

Iš pradžių netgi keli įtakingi „Laisvės tautos” lyderiai, tarp jų ir S.Berlusconi įsakymu iš vicepremjero pareigų pasitraukęs Angelino Alfano, partijos lyderio veiksmus tik sukritikavo.

Tačiau vakar rytą, prieš E.Lettai kreipiantis į Senatą, jie jau atvirai kalbėjo neparemsiantys naujo S.Berlusconi bandymo surengti pučą.

Per debatus Senate paaiškėjus, kad E.Lettą per balsavimą parems užtektinai „Laisvės tautai” atstovaujančių senatorių, Italijos politikos patriarchas leidosi į gėdos žygį mikrofono link.

„Nusprendėme balsuoti už pasitikėjimą – ne be vidinių ginčų, – sakė S.Berlusconi. – Italijai reikia vyriausybės, kuri gali įvykdyti reikalingas struktūrines ir institucines reformas.”

321 vietos Senate E.Lettai reikėjo 161 balso, kad jo vyriausybė išsilaikytų ir tęstų visai euro zonai svarbius darbus.

Ir nors premjeras dar vakar rytą galėjo remtis vos 137 senatorių parama, įdienojus paaiškėjo, kad E.Lettą parems dar mažiausiai 25 „Laisvės tautos” atstovai.

Galiausiai už pasitikėjimą vyriausybe balsavo daugiau nei 230 iš 321 senatoriaus.

Stebėtojų teigimu, S.Berlusconi galiausiai apsisprendė ne viešinti vidinį skilimą per balsavimą, o paraginti partijos kolegas vieningai balsuoti už pasitikėjimą vyriausybe.

E.Letta įstatymų leidėjus anksčiau perspėjo, kad dar vienas vyriausybės žlugimas Italijai sukeltų „lemtingą riziką”.

Be to, esą nuolatinės rietenos rinkėjams jau atsibodo.

„Italai šaukia, kad nebegali daugiau pakęsti kraujo ir arenos, kurioje politikai tiesiog pjausto vieni kitiems gerkles, o vėliau niekas nesikeičia”, – pareiškė E.Letta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.