Fukušimos jėgainėje atsitiktinai išjungus aušinimo siurblius įsijungė atsarginė sistema

Avarijos ištiktą Japonijos Fukušimos atominę jėgainę valdanti bendrovė pirmadienį

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 7, 2013, 11:47 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:12 AM

Branduolinio reguliavimo valdyba (NRA) nurodė, kad vienas darbuotojas, atliekantis sistemų patikrinimą, per klaidą paspaudė mygtuką, išjungiantį kai kurias sistemas keturiuose Fukušimos elektrinės reaktorių blokuose.

Jėgainę valdanti bendrovė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) kiekvieną dieną pumpuoja į šimtus tonų vandens į reaktorius, kurie buvo sugadinti dėl 2011-ųjų kovą smogusio smarkaus žemės drebėjimo sukelto cunamio.

TEPCO nurodė, kad vanduo pumpuojamas į 1-ąjį, 2-ąjį ir 3-ąjį reaktorius bei baseinus, kuriuose laikomi panaudoti branduolinio kuro strypai.

Naujausias incidentas dar kartą priminė apie pavojingą padėtį Fukušimos 1-ojoje jėgainėje, kurioje šiemet įvyko jau ne vienas nesklandumas ir avarija. Anksčiau šiais metais panaudotų kuro strypų aušinimo sistema buvo išsijungusi dėl gedimo, kurį sukėlė į vieną elektros skydinę patekusi žiurkė.

TEPCO vėl atsidūrė dėmesio centre, kai rugpjūtį nustatė, jog iš Fukušimos jėgainės komplekse paskubomis pastatytų rezervuarų nutekėjo apie 300 tonų smarkiai radioaktyvaus vandens. Japonijos vyriausybė praeitą mėnesį ištiesė pagalbos ranką į keblią padėtį patekusiai bendrovei, pažadėjusi skirti pusę milijardo JAV dolerių, kad būtų išspręsta taršos radioaktyviu vandeniu problema.

Bendrovei kyla didelių sunkumų, mėginant surinkti ir saugoti didžiulius kiekius užteršto vandens, kol yra planuojama sudėtinga jėgainės uždarymo operacija, kuri gali būti vykdama kelis dešimtmečius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.