JAV federalinių institucijų paralyžius: šviesos tunelio gale kol kas nesimato

JAV „vyriausybės uždarymui“ antradienį pradėjus skaičiuoti savo antrąją

Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 7, 2013, 1:35 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:07 AM

Niūrias nuotaikas ypač kursto tai, kad Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Johnas Boehneris kol kas atmeta bet kokias pastangas padidinti nacionalinio skolinimosi ribą, jeigu prezidentas Barackas Obama nepadarys nuolaidų, o Baltieji rūmai irgi dar nė žodžiu neužsimena apie galimybę siekti kompromiso.

Finansų rinkos šią savaitę atidžiai stebės padėtį Vašingtone, mėgindamos įžvelgti, ar bekompromisės kalbos sukrės Volstritą ir pasaulio ekonomikas, likus vos dešimčiai dienų potencialaus JAV nemokumo.

Iždo sekretorius Jackas Lew perspėjo, kad įnirtingai ginčai tariantis dėl biudžeto yra „žaidimas su ugnimi“ ir paragino Kongresą priimti nutarimus vėl atidaryti federalines institucijas bei padidinti šalies skolinimosi ribą, kuri dabar yra 16,7 trln. dolerių.

J.Lew pakartojo, kad B.Obama neketina nei vieno iš tų teisės aktų susieti su respublikonų reikalavimais pakeisti jau prieš trejus metus pasirašytos sveikatos apsaugos reformos sąlygas ir viešųjų išlaidų taupymo priemones.

Tuo tarpu pasiduoti neketinantis J.Boehneris tvirtino, kad B.Obama privalo derėtis, jeigu nori užbaigti šį vyriausybės uždarymą ir išvengti valstybės bankroto, kuris galėtų sukelti finansų krizė, panašią į 2008 metų krachą arba dar didesnę. 2008-ųjų finansų krizė nugramzdino Jungtines Valstijas į didžiausią recesiją nuo Didžiosios depresijos praeito amžiaus 4-ame dešimtmetyje.

„Atstovų Rūmuose nepakanka balsų, kad būtų priimta saugi skolinimosi riba, o prezidentas rizikuoja nemokumu, nesikalbėdamas su mumis“, – pažymėjo J.Boehneris.

Jis taip pat sakė, kad Kongreso žemuosiuose rūmuose nebūtų surinkta pakankamai balsų, siekiant be išankstinių sąlygų priimti nutarimą dėl laikinojo finansavimo, kuris leistų atnaujinti vyriausybinių institucijų darbą.

Dėl šio uždarymo šimtai tūkstančių federalinių darbuotojų buvo priversti likti namuose, buvo uždaryti nacionaliniai parkai ir muziejai, veiklą sustabdė daugybė vyriausybinių tarnybų.

Viena prošvaiste pirmadienį tapo sprendimas grąžinti į darbą didelę federalinių darbuotojų, kurie buvo priversti išeiti neapmokamų atostogų. Gynybos sekretorius Chuckas Hagelis nurodė grąžinti į darbą beveik 350 tūkst. Pentagono civilių darbuotojų, remdamasis vieno prezidento įsako, pasirašyto vyriausybės uždarymo išvakarėse, teisine interpretacija.

Tuo tarpu likę namuose arba dirbantys be atlyginimo dabar turi daugiau vilčių, kad negautos pajamos bus kompensuotos, kai bus nutrauktas federalinių institucijų paralyžius. Senatas šią savaitę gali patvirtinti tokias kompensacijas numatantį teisės aktą, kurį Atstovų Rūmai vienbalsiai priėmė šeštadienį.

Demokratai tvirtina, kad respublikonai galėtų lengvai atnaujinti institucijų darbą, jeigu J.Boehneris leistų balsuoti dėl laikinojo finansavimo be papildomų išlygų.

Demokratai argumentuoja, kad 200 jų deputatų žemuosiuose rūmuose kartu su maždaug 20 pragmatiškų respublikonų galėtų palaikyti „švarų“ potvarkį, tačiau J.Boehneris lieka priklausomas nuo Respublikonų partijos ultrakonservatyviojo sparno – „Arbatėlės“ frakcijos.

Sekmadienį duodamas interviu televizijai J.Lew perspėjo, kad iki spalio 17-osios jis išeikvos visas galimybes pasiskolinti.

„Sakau jums, jog 17-ąją mes neteksime galimybės skolintis, o Kongresas žaidžia su ugnimi“, – sakė iždo sekretorius.

J.Lew pridūrė, kad Iždo departamentas spalio 17-ąją dar tikriausiai turės 30 mlrd. dolerių, tačiau šios lėšos būtų greitai išeikvotos vykdant vyriausybės finansinius įsipareigojimus, kurie gali siekti iki 60 mlrd. dolerių per vieną dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.