Kanada šnipinėjo Brazilijos energetikos ministeriją

Kanada šnipinėjo Brazilijos

Kanada šnipinėjo Brazilijos kasybos ir energetikos ministerijos elektroninius kontaktus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Kanada šnipinėjo Brazilijos kasybos ir energetikos ministerijos elektroninius kontaktus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 7, 2013, 1:12 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:07 AM

Dokumentuose, kuriuos nutekino buvęs JAV žvalgybos kontraktininkas Edwardas Snowdenas ir kurie esą buvo gauti iš Kanados saugumo žvalgybos tarnybos (CSIS), pateikiamos išsamios Brazilijos ministerijos kontaktų, tokių kaip pokalbiai telefonu, susirašinėjimas elektroniniu paštu ir veikla internete, išklotinės.

Anksčiau paviešinta E.Snowdeno medžiaga rodė, kad Jungtinės Valstijos irgi šnipinėjo tą ministeriją, taip pat Brazilijos prezidentę Dilmą Rousseff ir jos padėjėjus. Dėl tų pranešimų labai atvėso Brazilijos santykiai su Jungtinėmis Valstijomis.

Kaip praneša „Globo“, E.Snowdenas tuos dokumentus gavo pernai birželį iš žvalgybos analitikų Jungtinėse Valstijose, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Šios valstybės buvo pramintos „Penkių akių“ grupe, nes manoma, kad jų žvalgybos tarnybos aktyviai bendradarbiauja.

Kanados kibernetinio šnipinėjimo programa „Olympia“ kūrė Brazilijos ministerijos kontaktų telefonu ir internetu „žemėlapį“, siekiant analizuoti jos ryšius „užmegztus su kitomis grupėmis – Brazilijoje ir už jos ribų – neskaitant PETROBRAS“, – nurodė „Globo“. PETROBRAS yra stambi Brazilijos valstybinė energetikos įmonė.

Kanada yra suinteresuota eksploatuoti naudingųjų iškasenų telkinius Brazilijoje, kasybos ir energetikos ministras Edilsonas Lobao sakė „Globo“. Pasak jo, tos šalies vykdytas šnipinėjimas yra „rimta“ problema.

„Daug Kanados verslo įmonių suinteresuotos daryti verslą mūsų šalyje. Ar suinteresuotumas šnipinėti kyla iš ten – siekiant padėti tam tikriems verslo interesams – negaliu pasakyti“, – nurodė E.Lobao.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus