Lenkijos arkivyskupas: „Dėl pedofilijos kalti patys vaikai“

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Arkivyskupas J.Michalikas apkaltino žiniasklaidą, kad ši per daug rašo apie kunigų nuodėmes.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Arkivyskupas J.Michalikas apkaltino žiniasklaidą, kad ši per daug rašo apie kunigų nuodėmes.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2013-10-10 00:04, atnaujinta 2018-02-21 07:37

Pedofilijos skandalų purtomai Lenkijos katalikų bažnyčiai netikėtai dar vieną skaudų smūgį sudavė svarbiausias asmuo vietos Bažnyčioje.

Vyskupų konferencijos pirmininkas, arkivyskupas Jozefas Michalikas pareiškė, kad daugeliu pedofilijos atvejų Bažnyčioje kalti yra patys vaikai, nes dėl tėvų skyrybų ieško meilės ir „veržiasi prie kunigų, šiuos įstumdami į tvirkinimo kelią“.

72 metų arkivyskupas apkaltino žiniasklaidą, kad ši per daug rašo apie kunigų vaidmenį pedofilijoje, pamiršdama skyrybų ir ankstyvo seksualinio švietimo mokyklose žalą.

Tokius žodžius Bažnyčios vadovas žurnalistams pasakė prieš prasidedant Vyskupų konferencijos posėdžiui, skirtam spręsti pedofilijos problemas.

Varšuvos ir pasaulinėje žiniasklaidoje dėl tokių žodžių kilus dideliam triukšmui, J.Michalikas po kelių valandų surengė spaudos konferenciją. Joje arkivyskupas užtikrino, kad galvoja visai kitaip – kad dėl pedofilijos yra kalti tik suaugusieji, ir atsiprašė už neva netiksliai išsakytą savo nuomonę.

J.Michaliką užsistojo Vyskupų konferencijos atstovas spaudai Jozefas Klochas, pareiškęs, kad dėl senyvo amžiaus arkivyskupas dažnai netiksliai išreiškia savo mintis. Tačiau apžvalgininkai pareiškė, kad popiežius Pranciškus kuo greičiau turėtų atstatydinti J.Michaliką, jei šis dėl senatvės nebesuvokia pedofilijos esmės ir nebeatsako už savo veiksmus.

Arkivyskupą pasmerkė net kai kurie kunigai ir katalikiška žiniasklaida. Katalikiškos televizijos „Religia.tv“ direktorius, kunigas Kazimierzas Sowa pareiškė, kad neranda pateisinimo J.Michaliko žodžiams, kurie esą padarys didelę žalą Bažnyčiai.

Katalikiško žurnalo „Wiezi“ redaktorius, teologas Zbigniewas Nosowskis teigė, kad akivaizdu, jog „arkivyskupas nesupranta, kas yra pedofilija, tad nesugeba su tuo reiškiniu ir kovoti“.

Populiariausio katalikiško internetinio tinklapio „Fronda“ redaktorius Tomaszas Terlikowskis parašė, kad po tokių žodžių „tiesiog nebesinori ginti dvasininkų, nes Bažnyčią reikia ginti nuo pačių kunigų“.

J.Michaliko pasiteisinimas daugelio neįtikino ir todėl, kad prieš dešimtmetį arkivyskupas pagarsėjo tuo, jog gynė savo pavaldinį, nuteistą už pedofiliją. 2001 m. eidamas Pšemyšlio vyskupo pareigas J.Michalikas nereagavo į pranešimus, kad Tilavos miestelio kunigas Michalas M. tvirkina šešias mergaites, ir pavaldinį gynė net teismui šį nuteisus dvejų metų lygtine laisvės atėmimo bausme.

Po to J.Michalikas ne kartą teigė, kad pedofilija Lenkijos bažnyčioje yra prasimanyta problema, ir kaltino žiniasklaidą, jog ši be reikalo puola kunigus.

Lenkijos bažnyčia šiuo metu labiausiai kritikuojama nuo pat komunizmo eros griuvimo, o kritikos laviną sukėlė kunigų pedofilijos demaskavimai. Visuomenėje vyravusį tylėjimo tabu apie dvasininkų pedofiliją sugriovė šią vasarą lenkų kunigų sukelti skandalai Dominikos Respublikoje.

Žinia, kad dėl įtarimų užsiėmus pedofilija Vatikanas atšaukė nuncijaus pareigas Dominikos Respublikoje ėjusį Jozefą Weselowskį, Varšuvoje sukėlė neregėtą šoką. Lenkus dar labiau sukrėtė pranešimai, kad toje šalyje dirbęs kitas lenkų kunigas Wojciechas Gilis irgi rengdavo pedofilijos orgijas. W.Gilio kompiuteryje policija rado net 87 tūkst. nuogų vaikų nuotraukų, dalis jų buvo daryta paties kunigo.

Paaiškėjo, kad kunigas vaikus svaigindavo alkoholiu ir narkotikais, aprengdavo moteriškais rūbais, gundydavo pažadais nusivežti į Europą ir net prievartaudavo grasindamas nušauti turimu pistoletu.

Šie demaskavimo atvejai padrąsino apie skriaudas prabilti kunigų aukas Lenkijoje. Viena jų nusiuntė laišką popiežiui prašydama užtarti teisme. Keletą metų kunigo tvirkintas jaunuolis pasiskundė popiežiui, kad Lenkijos bažnyčia kol kas pripažįsta tik moralinę, o ne materialinę atsakomybę ir nenori atlyginti gydymo išlaidų bei nuostolių dėl sugadintos vaikystės ir prarasto pasitikėjimo žmonėmis.

Kilus didžiuliam visuomenės pasipiktinimui, vyskupai pirmą kartą pripažino šią problemą ir kunigų pedofilų aukų atsiprašė už patirtas skriaudas. Vis dėlto dauguma apžvalgininkų abejoja hierarchų nuoširdumu ir teigia, kad konservatyvumu visoje ES išsiskirianti vietos Bažnyčia kol kas tik imituoja kovą su pedofilija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: KAM komentarai apie bepiločių orlaivių ekosistemą Lietuvoje