Lietuva ES vardu pasirašė pasaulinį susitarimą dėl gyvsidabrio

Ketvirtadienį Japonijoje

Gyvsidabrio konvencija – pirmoji tarptautinė daugiašalė aplinkosauginė sutartis, pasirašoma per pastaruosius dešimt metų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gyvsidabrio konvencija – pirmoji tarptautinė daugiašalė aplinkosauginė sutartis, pasirašoma per pastaruosius dešimt metų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-10-10 13:24, atnaujinta 2018-02-21 07:14

Minamatos konvencija pavadintą dokumentą V.Mazuronis pasirašė ir Lietuvos vardu, pranešė Aplinkos ministerija.

Pasak ministro, konvencijos pasirašymu vainikuojamos ketverius metus trukusios ir tik šių metų pirmą pusmetį pasibaigusios tarptautinės derybos dėl naujos teisiškai įpareigojančios priemonės. Konvencija reglamentuoja visą gyvsidabrio gyvavimo ciklą – pradedant kasyba, perdirbimu, naudojimu, išsiskyrimo į orą kontrole ir baigiant atliekų ir užterštų teritorijų tvarkymu.

Ministerijos pranešime pažymima, jog ES Tarybai pirmininkaujanti Lietuva „siekia, kad visos ES šalys ne tik pasirašytų, bet artimiausiu metu ir ratifikuotų šį tarptautinį susitarimą“

Artėjant konferencijai Minamatos mieste, V.Mazuronis, kaip ES aplinkos tarybos pirmininkas, paragino visų ES šalių aplinkos ministrus pasirašyti konvenciją. Be Lietuvos, šiandien tai padarė dar 21 ES valstybė.

Gyvsidabrio konvencija – pirmoji tarptautinė daugiašalė aplinkosauginė sutartis, pasirašoma per pastaruosius dešimt metų, teigia Aplinkos ministerija.

Japonijos Minamatos miestas konvencijos pasirašymui pasirinktas todėl, kad praėjusio amžiaus 4-7 dešimtmečiais čia buvo intensyviai gaminamos cheminės medžiagos ir į aplinką pateko didžiuliai kiekiai gyvsidabrio ir jo junginių. Tai tapo sunkių susirgimų ir mirčių priežastimi, o taršos padariniai jaučiami iki šiol. Gyvsidabrio sukeliama liga pasaulyje žinoma Minamatos pavadinimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.