Patyrusio šnipo kalba britams įvarė baimės

Edwardo Snowdeno nutekinta informacija apie britų vykdomą slaptą klausymąsi – tai dovana teroristams. Tuo įsitikinęs britų slaptosios tarnybos MI5 vadovas, perspėjęs apie naujas terorizmo grėsmes, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis BBC, ir „Reuters” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 10, 2013, 8:02 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:33 AM

MI5 generalinis direktorius Andrew Parkeris pranešimą perskaitė antradienį Gynybos ir saugumo studijų institute (RUSI) Londone.

Neabejojama, jog šiuo kreipimusi jis siekė palenkti politikus, kad jie žvalgybininkams suteiktų dar daugiau sekimo galimybių.

„Mes negalime dirbti be įrankių”, – sakė A.Parkeris, prašydamas visuomenės supratimo.

Kyla grėsmė iš Sirijos

Atsakydamas į kritiką dėl masinio žmonių šnipinėjimo A.Parkeris atkreipė dėmesį į naujas terorizmo grėsmes.

Nuo balandžio MI5 vadovaujantis, bet 30 metų žvalgybininko patirtį turintis vyras perspėjo – „Al Qaeda” tapo labiau nenuspėjama kalbant tiek apie teroristų kilmės šalį, tiek ir apie naudojamą taktiką.

„Per 10 metų regėjome protrūkių Irake, Šiaurės ir Vakarų Afrikoje, Jemene, Somalyje, o pastaruoju metu – Sirijoje”, – kalbėjo žvalgybininkas.

Pasak A.Parkerio, Sirija dabar kelia išskirtinį nerimą. Daugiausia tai asmenys iš Jungtinės Karalystės, kurie keliauja ten kautis, o vėliau sugrįžta. Anot jo, tokie kovotojai grįžta paveikti ekstremistų grupių ir planuoja išpuolius namuose.

Kai kurie jų sulaikomi jau oro uoste.

„Didelė dalis mūsų tiriamų atvejų siejasi su Sirija”, – sakė ekspertas.

Londonas – ne Pchenjanas

A.Parkeris pažymėjo, kad britų žvalgybininkai tikrai neskaito kiekvieno elektroninio laiško, nes Jungtinė Karalystė – tai ne Rytų Vokietija ir ne Šiaurės Korėja, kur sekami visi nekalti žmonės.

„Ir ačiū Dievui, kad taip nėra. Buvimas mūsų radare nereiškia, kad esate po mūsų mikroskopu. Praktinis žvalgybos darbas – tai sutelktas dėmesys į nedidelį skaičių atvejų”, – aiškino slaptosios tarnybos vadovas.

Jis pridūrė, kad paviešinta informacija apie slaptosios tarnybos sekimo galimybes ir ribas Vakarams padarė didžiulę žalą.

„Tokia informacija teroristams suteikia pranašumo. Tai dovana, kuri jiems padės mūsų išvengti”, – apgailestavo A.Parkeris.

A.Parkeris neminėjo Rusijoje besislapstančio buvusio JAV Nacionalinės saugumo agentūros kontraktininko E.Snowdeno pavardės, nors kalbėjo būtent apie jo nutekintus dokumentus.

Sekimas reiškia saugumą

Anot britų apžvalgininkų, vieno labiausiai patyrusių pasaulio šnipų kreipimasis į visuomenę rodo, kad susirūpinimas dėl saugumo yra didelis.

Savo kalboje A.Parkeris taip pat išskyrė Pakistane ir Jemene veikiančius „Al Qaeda” sekėjus.

Skaitovas atskleidė, kad naujos technologijos žvalgybininkų darbą ne tik lengvina, bet ir apsunkina. Teroristai šiuo metu turi dešimtis tūkstančių būdų bendrauti: elektroniniu paštu, mobiliaisiais telefonais, per interneto žaidimus, taip pat socialinius tinklus.

MI5 vadovas tvirtino, kad jo įstaiga būtinai turi tęsti sekimo darbus, nes kitaip jie negalės apsaugoti šalies.

„Netikiu, kad teroro grėsmė dabar didesnė nei anksčiau, tačiau ji labiau išsklaidyta, sudėtingesnė, mažiau nuspėjama”, – įspėjo A.Parkeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.