Ekspertai ant Y.Arafato drabužių rado radioaktyviojo polonio

Šveicarijos radiacijos ekspertai patvirtino, kad ant drabužių, kuriuos vilkėjo buvęs palestiniečių lyderis Yassiras Arafatas, rado polonio pėdsakų, kurie sustiprina versiją, kad jis buvo nunuodytas, praneša AFP.

Y.Arafatas mirė Prancūzijoje 2004 metų lapkričio 11 dieną, būdamas 75-erių.<br>AP nuotr.
Y.Arafatas mirė Prancūzijoje 2004 metų lapkričio 11 dieną, būdamas 75-erių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-10-15 11:32, atnaujinta 2018-02-21 04:09

Ekspertų komanda žurnale "The Lancet" paskelbė savo ataskaitą, kurioje pateikiama mokslinė informacija apie ant Y.Arafato drabužių rastus polonio pėdsakus. Žiniasklaidai apie šį atradimą buvo pranešta 2012 metais.

Y.Arafatas mirė Prancūzijoje 2004 metų lapkričio 11 dieną, būdamas 75-erių, bet gydytojams nepavyko nustatyti mirties priežasties. Tuo metu, jo našlės prašymu, skrodimas nebuvo atliktas.

Y.Arafato palaikai 2012 metų lapkritį buvo ekshumuoti. Buvo paimti mėginiai, iš dalies norint nustatyti, ar jis nebuvo nunuodytas. Šis tyrimas tęsiamas. Jį atskirai atlieka Prancūzijos, Šveicarijos ir Rusijos pareigūnai.

Žurnale "The Lancet" Šveicarijos ekspertai teigia ištyrę 75 mėginius. 38 mėginiai buvo paimti iš J. Arafato daiktų, įskaitant apatinius, dantų šepetėlį, ligoninės kepuraitę ir sportinius drabužius. Šie mėginiai buvo palyginti su 37 kontroliniais mėginiais. Keliuose Y.Arafato daiktų mėginiuose polonio kiekis buvo aukštesnis nei kontroliniuose mėginiuose ir sustiprina versiją, kad buvęs palestiniečių lyderis galėjo būti nunuodytas.

Mokslininkai taip pat pripažino, kad Y.Arafatui pasireiškė ne visi nusinuodijimo radiacija simptomai: nenuslinko plaukai ir nesumažėjo kaulų čiulpų veikla. Ekspertai gailisi, kad po mirties nebuvo atliktas skrodimas, nes net jei tuo metu nunuodijimo galimybė nebūtų tiriama, būtų išsaugoti kraujo mėginiai, kuriuos galima ištirti vėli

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.