Senato lyderiai pagaliau susitarė, laukiama balsavimo (atnaujinta)

Senato daugumos lyderis Harry Reidas atskleidė, kad esminiai susitarimo punktai numato, kad vyriausybė bus remiama iki kitų metų sausio 15 dienos, o valstybės skolos lubos pakeltos iki vasario 7 dienos.

Senato lyderiai trečiadienį susitarė dėl abiejų partijų plano.<br>AP nuotr.
Senato lyderiai trečiadienį susitarė dėl abiejų partijų plano.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 16, 2013, 7:33 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:42 AM

Senato daugumos lyderis Harry Reidas atskleidė, kad esminiai susitarimo punktai numato, kad vyriausybė bus remiama iki kitų metų sausio 15 dienos, o valstybės skolos lubos pakeltos iki vasario 7 dienos.

Dėl šio susitarimo turi balsuoti abu Kongreso rūmai - ir Senatas, ir Atstovų rūmai. Jiems pritarus susitarimą turi pasirašyti prezidentas Barackas Obama.

JAV vyriausybė nedirbo net 16 dienų ir jai liko vos šiek tiek daugiau, nei 11 valandų, iki šios dienos vidurnakčio JAV, pasiekti susitarimą dėl federalinių institucijų finansavimo. Tam reikia, kad JAV padidintų skolos limitą 16,7 trln. JAV dolerių (apie 42,66 tln. litų) arba JAV vyriausybė būtų pripažinta nemokia.

Akcijų rinka į geras naujienas sureagavo žaibiškai - Dow Jones indeksas per dvi valandas pašoko nuo 173 iki 205, nors paaiškėjus, kad finansinės problemos bus išspręstos negreitai, vėl ėmė leistis žemyn.

Vyriausybės susitarimas buvo įstrigęs dėl prieštaringai vertinamos sveikatos priežiūros reformos, visuomenėje vadinamos „Obamacare“. Jos esmė – padaryti sveikatos priežiūros paslaugas prieinamas visiems piliečiams.

Demokratai šią reformą palaiko, tačiau respublikonai aistringai priešinasi, tvirtindami, kad tai išpūs darbuotojų išlaikymo kaštus, todėl darbdaviai bus priversti atleisti žmonių.

Norėdami parodyti, kaip brangiai ši reforma kainuoja, respublikonai Atstovų Rūmuose spalio 1 dieną nesutiko pritarti laikinajam finansavimui, reikalingam valstybinėms įstaigoms, ir taip prasidėjo vyriausybės sąstingis.

Krizė pakenkė įvaizdžiui Susitarimas prezidento Baracko Obamos darbo stalą turėtų pasiekti iki ketvirtadienio, kai JAV Iždo departamentas sako pritrūksiantis pinigų, jeigu Kongresas nepadidins valstybės skolinimosi limito.

Naujojo Senato plano priėmimas respublikonų kontroliuojamuose Atstovų Rūmuose priklauso nuo to, ar jų pirmininkui Johnui Boehneriui pateikus šį planą balsavimui, jį palaikys demokratai. Tai rizikingas žingsnis, statantis į pavojų Atstovų Rūmų vadovybę, tačiau atrodo, kad J.Boehneris yra pasirengęs taip padaryti ir užbaigti krizę, kuri labai pakenkė respublikonų įvaizdžiui rinkėjų akyse.

Senate demokratų daugumos lyderis Harry Reidas  ir respublikonų mažumos lyderis Mitchas McConnellas antradienį vakare ėmėsi derybų ir laukta, kad netrukus bus paskelbtos parengto plano detalės, priimtinos abiem Kongreso rūmams.

Skubėti vertė ne tik kalendorius, bet ir baimė, kad nesutarus kristų kainos finansų rinkoje. Žvelgdami į ateitį įstatymų leidėjai taip pat nerimauja, kad rinkėjai gali juos nubausti kitais metais per Kongreso rinkimus. Nuomonių apklausos rodo, kad visuomenė labiau linkusi kaltinti respublikonus.

„Žmonės pavargo nuo viso to“, – sakė antradienį B.Obama interviu Los Andželo televizijai KMEX.

Vyriausybės veiklos sustabdymas prasidėjo spalio 1 dieną, kai respublikonai Atstovų Rūmuose nesutiko pritarti laikinajam finansavimui, kuris leistų vyriausybei veikti, kol B.Obama sutiks peržiūrėti savo puoselėjamos sveikatos apsaugos sistemos finansavimo ir reformavimo įstatymo. Respublikonai taip pat atsisakė pritarti valstybės iždui leisti daugiau pasiskolinti, kad JAV galėtų vykdyti savo įsipareigojimus.

Respublikonų ultrakonservatyvioji „Arbatėlės“ frakcija, paraginus Tedui Cruzui, konservatyviam respublikonų senatoriui iš Teksaso, sprendimų terminus pasirinko savo ginklu siekiant atsisakyti sveikatos apsaugos sistemos reformos, kuria norima suteikti paramą dešimtims milijonų neapdraustų amerikiečių. Baltieji rūmai nesutiko atsisakyti B.Obamos pasirašytų šios reformos įstatymų, o demokratų kontroliuojamas Senatas atmetė teisės aktus, kurie leistų respublikonams pasiekti savo tikslų.

Tada respublikonai Atstovų Rūmuose atsisakė savo reikalavimų sveikatos apsaugos sistemos įstatymui. Vis dėlto Kongresas tebekovoja dėl dviejų gana formalių priemonių priėmimo: dėl skubios finansinės paramos vyriausybei ir 16,7 trilijono dolerių skolinimosi ribos padidinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.