Šiaurės Korėjos disidento Šino Dong-hyuko laukiama Lietuvoje

Spalio pradžioje Lietuvoje išleistos knygos „Pabėgimas iš lagerio nr. 14“ herojus Šinas Dong-hyukas gali apsilankyti Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-16 14:29, atnaujinta 2018-02-21 03:04

Šiuo metu knygą išleidusios leidyklos „Eugrimas“ atstovai su 30-mečiu Š. Korėjos lageryje kalėjusiu vyru derasi dėl tikslių vizito datų. Planuojama, kad jo metu Šinas ne tik pristatys daugelyje pasaulio šalių bestseleriu tapusią knygą, tačiau ir susitiks su skaitytojais, papasakos apie žmogaus teisių pažeidimus Š. Korėjoje.

„Intensyvios derybos su Šinu vyksta jau daugiau nei pusmetį. Bendraujame su jo agentu ir vertėju Henry’iu Songu. Mums pažadėta, kad šiuo metu Pietų Korėjoje gyvenantis Šinas apsilankys Lietuvoje, kai tik bus žinomas artimiausio turo po Europą maršrutas. Tai gali būti šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje“, – pasakoja Saulius Petrulis, leidyklos „Eugrimas“ vadovas.

Šinas vadinamas vieninteliu žmogumi pasaulyje, gimusiu griežčiausiame Š. Korėjos lageryje, vadinamame visiškos kontrolės zona, tačiau prieš aštuonerius metus sugebėjusiu iš jo ištrūkti. Šiuo metu jis keliauja po pasaulį pasakodamas žmonėms apie žiaurią Š. Korėjos realybę ir pažeidžiamas žmogaus teises. Šiemet Š. Korėjos disidentui buvo įteiktas Jungtinių Tautų žmogaus teisių gynimo apdovanojimas už drąsą.

Su Šinu balandžio mėnesį Mongolijos sostinėje Ulan Batore vykusioje Demokratijų bendrijos ministrų konferencijoje buvo susitikęs ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. „Šiaurės Korėja yra prisijungusi prie pagrindinių sutarčių ir konvencijų, užtikrinančių tarptautinių žmogaus teisių apsaugą, bet kol kas pažangos žmogaus teisių srityje nematyti. Svarbu, kad pasaulio bendruomenė dėtų visas pastangas užkirsti kelią nusikaltimams žmogiškumui šioje šalyje“, – pažymėjo ministras.

Šių metų birželį Šinas lankėsi Briuselyje įsikūrusiame Europos Parlamente, kur vyko konferencija apie žmogaus teisių pažeidimus Š. Korėjoje. „Sargybiniai nuo vaikystės „kalė į galvą“, kad mes negalime jausti įprastų žmogiškų emocijų. Nežinojau, kas yra užuojauta ir liūdesys. Tik dabar jaučiu, jog tampu žmogumi“, – konferencijoje sakė Šinas.

Iškentęs nežmonišką žiaurumą, jis pasiryžęs būti liudininku bei papasakoti pasauliui gyvenimo lageryje nr. 14 patirtį ir taip prisidėti rengiant baudžiamąją bylą prieš Š. Korėjos režimą. „Aš turiu tą padaryti – leisti visam pasauliui sužinoti tikrąją situaciją Š. Korėjoje ir taip sunaikinti darbo stovyklas. Galbūt ilgalaikėje perspektyvoje lageriuose kalintiems žmonėms pavyks tapti laisvais“, – viename interviu sakė knygos „Pabėgimas iš lagerio nr. 14“ herojus.

Manoma, kad Š. Korėjoje esančiuose politiniuose lageriuose kalinama apie 200 000 žmonių, kurie neva nusikalto režimui. Jie verčiami dirbti fermose, šachtose ir gamyklose. Š. Korėjos Vyriausybė neigia, kad tokie lageriai egzistuoja, ir nesutinka bendradarbiauti su Jungtinių Tautų Organizacijos tyrėjais.

„Kodėl daugiau žmonių nepabėga iš lagerių? Žmonės nieko nežino apie išorinį pasaulį. Jie sistemingai įtikinami, kad yra politiniai kaliniai ir tokiais yra gimę. Taip turi gyventi iki mirties – toks jų likimas“, – sako Šinas.

Nuo vaikystės kentęs badą, Šinas yra mažo ūgio ir labai smulkus – ūgis apie 167 cm,  svoris 54 kg. Dėl nuolatinio sunkaus darbo nugara ir sėdmenys su daugybe randų, jis neturi dešinės rankos didžiojo piršto, keliai nudeginti lendant pro lagerio tvorą pabėgimo metu.

Jausmingą ir tikrą Šino pabėgimo istoriją, jau pasirodžiusią ir Lietuvos knygynuose, pasauliui atskleidė įtakingo JAV leidinio „Washington Post“ žurnalistas Blaine’as Hardenas, parengęs daugybę publikacijų apie represinius režimus.

Į 24 kalbas išversta knyga „Pabėgimas iš lagerio nr. 14“ pernai laimėjo prancūzų literatūros pagrindinį apdovanojimą politinės biografijos kategorijoje. Prestižinių pasaulio leidinių „The Financial Times“ ir „Huffington Post Canada“ apžvalgininkai „Pabėgimą iš lagerio nr. 14“ pripažino viena geriausių praėjusių metų knygų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.