E.Snowdenas teigia neatsigabenęs į Rusiją jokių įslaptintų failų

Buvęs JAV

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 18, 2013, 10:44 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:39 AM

E.Snowdenas sakė laikraščiui, kad visus dokumentus atidavė žurnalistams, su kuriais susitiko Honkonge prieš išskrisdamas į Maskvą. Jis teigė nepasilikęs jokių kopijų.

Jeigu jis būtų išvežęs tuos failus į Rusiją, tai „nepasitarnautų visuomenės interesui“, – E.Snowdenas sakė duodamas interviu „The New York Times“.

Amerikietis, kuris dirbo pagal kontraktą sistemų administratoriumi viename NSA komplekse Havajuose, nutekino žiniasklaidai detalių apie slaptas Vašingtono programas, pagal kurias renkami didžiuliai kiekiai informacijos – pavyzdžiui, apie pokalbius telefonu ir veiklą internete.

E.Snowdeno paviešinta medžiaga Jungtinėse Valstijose buvo įvertinta labai prieštaringai. Daugelis įtūžo dėl vyriausybės vykdomo šnipinėjimo masto, tačiau kiti vadino jį išdaviku, pavogusiu informaciją iš NSA, nors jis buvo pasižadėjęs laikytis agentūros slaptumo politikos, pabėgusiu į Kiniją, o galiausiai į Rusiją su įslaptintais JAV duomenimis.

Rusija suteikė E.Snowdenui prieglobstį vieneriems metams. Tuo tarpu JAV pareigūnai siekia, kad jis būtų grąžintas į savo šalį, kur sulauktų kaltinimų dėl šnipinėjimo.

30-metis buvęs kontraktininkas taip pat sakė „The New York Times“ manantis, kad įstengė apsaugoti minėtus dokumentus nuo Kinijos žvalgybos agentūrų, nes buvo susipažinęs su Pekino šnipinėjimo pajėgumais.

E.Snowdenas teigė manantis, jog jis padėjo sustiprinti JAV nacionalinį saugumą, įžiebdamas viešus debatus dėl Vašingtono vykdomo duomenų rinkimo masto.

Viena NSA atstovė neatsakė į „The New York Times“ prašymą pakomentuoti E.Snowdeno pareiškimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.