Britai susidorojo su belaisviu

Britų karališkieji jūrų pėstininkai su talibais Afganistane kovoja ne tik mūšio lauke. Karo tribunolas trečiadienį išgirdo, kaip kariai prieš dvejus metus šaltakraujiškai nušovė sužeistą belaisvį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2013, 8:06 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:53 PM

„Štai priimk šį mirtiną šūvį, šūde. Su mumis būtum pasielgęs taip pat”, – pasilenkęs prie kraujuojančio afganistaniečio, kuris buvo sužeistas per oro ataką, iškošė seržantas. Remdamasis „The Independent” apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Šūviu į krūtinę pribaigęs jauną vyrą britas atsisuko į kitus būrio narius ir skubiai pridūrė: „Žinoma, niekam apie tai neprasitarkite. Ką tik pažeidžiau Ženevos konvenciją.”

Kariai buvo įsiutę. Ir kvaili. Mat visą incidentą nufilmavo ant vieno iš jūrų pėstininkų šalmo pritaisyta kamera. Dabar vaizdo įrašą išvydo ir karinio tribunolo nariai.

Klipe taip pat matoma ir girdima, kaip kariai, bijodami, kad bus pastebėti iš ką tik ataką surengusio kovinio sraigtasparnio „Apache”, apsimeta suteikiantys jaunajam talibui pirmąją pagalbą. O tada susisiekia su baze ir praneša, kad belaisvis mirė nuo sužeidimų, patirtų jau per oro smūgį.

Šis karo nusikaltimas įvykdytas 2011 metų rugsėjį, po to, kai sukilėliai užpuolė mobiliąją britų karių vadavietę Helmando provincijoje. „Apache” iškart surengė kontrataką.

„Niekas nesitikėjo, kad kam nors iš sukilėlių pavyks išlikti gyviems po oro smūgių serijos. Bet patruliai kukurūzų lauke aptiko sunkiai sužeistą talibą”, – pasakojo prokuroras Davidas Perry.

Pėstininkas A – taip tribunolo metu vadinamas talibą nušovęs britų karys – tuomet įsakė kitiems padėti patraukti sužeistąjį nuošaliau.

Pėstininkas B ir pėstininkas C dar pasisiūlė nušauti belaisvį į galvą, bet pėstininkas A nutraukė būrio draugus ir paaiškinęs, kad „šūvis į galvą bus pernelyg akivaizdu”, šovė afganistaniečiui į krūtinę.

„Nepadėk jam, tik apsimesk, kad suteiki pirmąją pagalbą”, – kolegai dar patarė pėstininkas C.

Tuo metu, kai buvo įvykdytas šis nusikaltimas, Talibanas intensyviai rengė išpuolius prieš NATO karius ir civilius Helmando provincijoje.

Vien britų karališkųjų jūrų pėstininkų 42-oji komandosų brigada turėjo atsisveikinti su 7 žuvusiais kariais. Dar 42 britai per kelis mėnesius buvo sužeisti.

Nagrinėjant bylą paaiškėjo, kad daugelis brigados narių, tarp jų ir sužeisto afganistaniečio budelis, jautė didžiulę neapykantą sukilėliams.

Pėstininkas C savo dienoraštyje rašė matęs, kaip pėstininkas A nušauna talibą. Įraše jis pridūrė: „Gaila, kad negalėjau pats nupilti to šūdgalvio.”

„Vaizdo įrašas aiškiai parodo, kad kariai melavo pasakodami apie afganistaniečio mirties aplinkybes. Jie įvykdė žmogaus, kuriam reikėjo padėti, šaltakraujišką egzekuciją”, – teigė prokuroras D.Perry.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.