Buvusi JAV diplomatijos vadovė M.Albright teigia buvusi Prancūzijos šnipinėjimo taikiniu

Buvusi JAV valstybės sekretorė Madeleine Albright ketvirtadienį

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 25, 2013, 5:51 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:17 PM

„Tai nėra staigmena žmonėms - šalys šnipinėja viena kitą“, - M.Albright pažymėjo kalbėdama idėjų kalvėje „Amerikos pažangos centras“.

M.Albright, kuri 1998-1997 metais dirbo JAV ambasadore prie Jungtinių Tautų (JT), o vėliau buvo paskirta JAV diplomatijos vadove, sakė, jog apie savo sekimą sužinojusi iš pirmųjų lūpų.

„Labai gerai prisiminsiu, kad kai dirbau Jungtinėse Tautose, prie manęs priėjo Prancūzijos ambasadorius ir tarė: „Kodėl jūs kai kam tai pasakėte - apie tai, kodėl norite moterų vyriausybėje?“

„Tuomet pasakiau: „Atsiprašau?“ Jie turėjo pokalbio tekstą“, - pasakojo M.Albright, neatskleisdama daugiau šio perimto pokalbio detalių.

Prancūzija, Vokietija, Brazilija ir kitos ilgametės Jungtinių Valstijų sąjungininkės skundėsi nederamu Vašingtono elgesiu, kai tarptautinė žiniasklaida neseniai paviešino detalių apie JAV vykdomas šnipinėjimo programas, remdamasi buvusio Amerikos žvalgybos kontraktininko Edwardo Snowdeno nutekinta medžiaga.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, atsakydama į pranešimus, jog JAV šnipinėjo jos pokalbius mobiliuoju telefonu, ketvirtadienį Briuselyje pareiškė: „Šnipinėti tarp draugų - taip tiesiog nesielgiama.“

Tuo tarpu Prancūcijos prezidentas Francois Hollande'as šią savaitę skundėsi JAV prezidentui Barackui Obamai, kad jo šalis šnipinėja milijonus pokalbių telefonu Prancūzijoje.

M.Albright sakė, kad E.Snowdeno veiksmai yra „labai kenkiantys“ Jungtinėms Valstijoms.

„Didelė dalis užsienio politikos yra paskalos ir rankiojimas to, ką kažkas pasakė kažką apie kažką kitą - tai yra naudinga ilguoju laikotarpiu, mėginant išsiaiškinti, kaip elgtis su kuria nors konkrečia šalimi“, - aiškino ji.

„Šlovinti E.Snowdeną yra klaida. Manau, jog tai, ką jis padarė, yra nusikalstamas aktas, ir tai mums labai, labai mus įskaudino“, - pažymėjo M.Albright.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.